Richt je eens op zingeving in plaats van op geluk

03 mrt 2020

Waar we onlangs nog een artikel publiceerden met 21 tips om gelukkiger te worden op de werkvloer, gaan we je nu vertellen dat je de focus igenlijk beter op iets anders kunt leggen: zingeving. Want als geluk je primaire doel wordt, kun je zomaar het tegenovergestelde gaan voelen. Dit komt omdat het geluksgevoel met de dag kan veranderen. Het staat nooit vast. Richt je daarom eens op de zingeving rondom je werk.
 

Minder salaris in ruil voor meer zingeving

Onderzoek toont aan dat het zinvoller maken van werk een van de krachtigste manieren is om de productiviteit, betrokkenheid en prestaties te verhogen. Veel reisbedrijven zijn dan ook flink bezig met die zingeving. En daar zijn medewerkers maar wat blij mee, want ook blijkt uit onderzoek dat 90% van hen bereid zou zijn om een percentage van hun salaris in te ruilen voor zinvoller werk. Maar waar zijn we nou eigenlijk echt naar op zoek, als we zeggen dat we meer 'betekenis' willen? En hoe verschilt dit van geluk? Filosofen, wetenschappers, kunstenaars en sociaal psychologen worstelen al jaren met een antwoord op die vraag. Volgens onderzoek naar geluk en zingeving, uitgevoerd door psycholoog Roy Baumeister en zijn collega's, zijn er vijf factoren die zingeving van geluk onderscheiden:
  1. Krijgen wat je wilt of nodig hebt Hoewel geluk samenhangt met het wel of niet voldoen van je verlangens, is dit bij zingeving niet het geval. Zo schreef Baumeister: "De frequentie van goede en slechte gevoelens blijkt niet relevant te zijn voor zingeving, die juist in allerlei omstandigheden kan floreren."
  2. Nu en de toekomst Waar geluk rechtstreeks verband houdt met het hier en nu, geldt voor zingeving dat dit meer voor de langere termijn is.
  3. Het sociale leven Verbindingen met anderen zijn belangrijk voor zowel geluk als zingeving. Zo leidt het helpen van andere mensen tot zingeving, terwijl wanneer anderen ju helpen dit tot geluk leidt.
  4. Uitdagingen Stress, strijd en worstelingen verminderen geluk. “Maar ze lijken deel uit te maken van een zeer betekenisvol leven", aldus Baumeister.
  5. Persoonlijke identiteit

Een belangrijke bron van zingeving zijn acties of activiteiten waarmee je jezelf uitdrukt. Maar ze zijn meestal irrelevant als het om geluk gaat. 
Zo, genoeg achtergrondinformatie. Want wat zijn nu de praktische stappen die je kunt zetten om zinvoller werk te gaan doen? We geven je vier tips:

1. Houd een dagboek bij van je activiteiten Van welke taken en projecten krijg je energie en word je blij? Is dat bijvoorbeeld bij het uitzoeken van een droomreis voor je klant? Of misschien wel het coachen van junior collega’s, waarbij je het gevoel hebt dat je een positieve bijdrage levert aan hun loopbaan?
  2. Wat zijn je kernwaarden en waar leg je je prioriteiten? Als coaching gekoppeld is aan je persoonlijke identiteit en zelfexpressie, maak dit dan onderdeel van je wekelijkse activiteiten. Als je persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt, creer dan dagelijkse rituelen zoals luisteren naar podcasts of volg een cursus.
  3. Focus op relaties Hoe pak je dit aan? Wanneer je bijvoorbeeld collega’s helpt, kun je dit ook als zinvol ervaren.
  4. Deel 'best-self' verhalen met collega's Als we het toch hebben over het helpen van andere collega’s: vertel ze wanneer je hen op hun best vond, en vraag ze dit ook over jou te vertellen.
 
Zinvol werken leidt misschien niet meteen tot een gelukkig gevoel, maar het kan er wel aan bijdragen. Wanneer je bijvoorbeeld reizen (nog) duurzamer probeert te maken, dan kan dat je zomaar een heel groot geluksmoment opleveren.
 
Bron | hbr.org

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.