Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Tien tips om productief thuis te werken

13 mrt 2020

home office 5.jpg

Het kabinet heeft aangekondigd dat mensen in heel Nederland weer zoveel mogelijk thuis moeten proberen te werken. Maar met een overvloed aan mogelijke afleidingen is thuis productief zijn en goed presteren misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze tips pak je thuiswerken het beste aan:

1. Sta op tijd op en het liefst zo vroeg mogelijk

Maak duidelijk afspraken met jezelf, en wijk daar niet vanaf. Spreek bijvoorbeeld af dat je elke dag om 09:00 uur aangekleed aan je bureau zit. Als je een ochtendmens bent kun je er ook voor kiezen om juist heel vroeg te beginnen.

2. Sla het ontbijt niet over

Een goed ontbijt geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd en goed thuis te werken.

3. Joggingpak, pyjama of business casual?

De verleiding is misschien groot om lekker om 08:30 op te staan in plaats van 07:00 uur en in je pyjama de laptop open te klappen. Als dat werkt voor jou: prima. Maar sommige mensen belemmert het juist om in de werkmodus te komen. Dan is het beter om je gewoon aan te kleden en klaar te maken zoals je dat voor een normale werkdag ook doet.

4. Bescherm je werktijd

Veel Nederlanders werken de komende tijd vanuit huis. Samen ergens gaan zitten werken, bij iemand thuis of in een koffiezaakje, kan gezellig zijn maar voor je het weet is de dag om. Bescherm dus je werktijd. Zoek uit op welke momenten je het meest productief bent, en zorg dat je juist op die momenten geconcentreerd aan het werk bent. Voor veel mensen geldt dat ze in de ochtend het productiefst zijn, maar er zijn ook mensen die juist ’s avonds of ’s nachts hun beste werk leveren. Zoek dus uit wat voor jou het beste werkt en bescherm die tijd.

5. Ontwikkel routine

Hoe de samenstelling van je dag eruitziet en met welke taken je de dag begint, kan van grote invloed zijn. Begin dus met kleine routines om de rest van de dag op schema te blijven. Maak aan het eind van de dag een planning voor de volgende dag. Formuleer drie belangrijke taken die je af wilt hebben.

6. Doe de belangrijkste taken eerst

Ben je een ochtendmens en dus productief in de ochtend? Gebruik dan je eerste werkuren om de belangrijkste to do’s af te vinken. Je concentratie zakt gedurende de dag weg en daarom is het slimmer de minder belangrijke taken in de middag te plannen.

7. Bouw blokken van productiviteit

Het is onmogelijk om de hele dag je concentratie te behouden als je thuis aan het werk bent. Deel je dag dus slim in en plan in blokken van 1 of 2 uur. Tussen de blokken door neem je een korte pauze. Probeer voor elk blok een doel te stellen en die ook te halen.

8. Plan sporten

Als je thuis aan het werk bent, staan je uren niet vast en is het dus ook makkelijker om je dag anders in te delen. Sporten zorgt voor nieuwe energie en een heldere geest. Plan daarom een vast tijdstip voor je sportsessie en houd je daaraan. Als je sportschool momenteel gesloten is vanwege het coronavirus kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld even buiten een blokje om te gaan.

9. Zorg voor de lunch

Het is zonde om tijdens je werkdag nog te moeten bedenken wat je graag wilt eten en waar je het gaat halen. Bedenk dus bijvoorbeeld de avond van tevoren wat je qua lunch gaat doen en bereid je daarop voor.

10. Stop op tijd

Begin je moe te worden, ben je niet meer productief of ben je niet meer tevreden met de resultaten die je boekt? Probeer dan op tijd te stoppen. Het gevaar van thuiswerken is te lang doorwerken. Maak de dagen daarom niet te lang.

Bron: lifehacking.nl | sochicken.nl
 
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.