Tips om gezond en productief thuis te werken

Laptop Thuiswerken 2.jpg

Zoals gisteren tijdens de persconferentie aangekondigd, is het advies om thuis te werken verder aangescherpt. Alleen als het echt noodzakelijk is mag je naar kantoor, thuiswerken is de norm.
Thuis heb je echter een overvloed aan mogelijke afleidingen, zeker als je ook kinderen of huisdieren hebt. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet hoe je thuiswerken het beste kunt aanpakken. En onthoud dat het belangrijkste voordeel van thuiswerken op dit moment natuurlijk is: je draagt bij aan de bestrijding van het coronavirus!

 

Je bent vrijer in de indeling van je dag Was je vroeg wakker en is je werk daarom al om half 4 klaar? Prima! Thuis zijn er geen lollige collega’s die je verwijten ‘de middag vrij te nemen’. Je kunt je dag indelen zoals jij het wil en dus werken wanneer het jou het beste uitkomt of wanneer jij het productiefst bent. 
  Brainstorm ook eens met je huisgenoot/partner/puberzoon De kennis van collega’s uit je vakgebied is natuurlijk heel waardevol. Maar leg je vragen ook eens voor aan je huisgenoot/partner/puberzoon nu je collega’s niet binnen handbereik zijn. Deze huisgenoten denken niet binnen de kaders van jouw vakgebied en komen daarom misschien wel met verrassende inzichten waar jij en je collega’s nooit op gekomen waren.
  Schermen delen Over de schouder van je collega meekijken waar bepaalde documenten te vinden zijn, kan ook op afstand. Via Teamviewer of Skype kun je namelijk gewoon je scherm met elkaar delen. Zo kun je je collega ook helemaal meenemen door het CRM-systeem, en uitleggen hoe het werkt. Wel zo makkelijk.
  Telefonische conferentie Samenkomen om te vergaderen hoeft niet meer per se. Je kunt namelijk ook met meerdere mensen tegelijk bellen. Op de meeste mobieltjes kun je tot wel 5 personen aan je gesprek toevoegen. En je hoeft hier helemaal niks voor te installeren.
  Chatten Want dan hoef je elkaar niet steeds te bellen of te mailen, en het is ook nog eens heel gemakkelijk tussendoor. Chatten kan natuurlijk via Skype voor bedrijven, of met een tool zoals Microsoft Teams.
  Joggingpak, pyjama of business casual? De verleiding is misschien groot om lekker om 08:30 op te staan in plaats van 07:00 uur en in je pyjama de laptop open te klappen. Als dat werkt voor jou: prima. Maar sommige mensen belemmert het juist om in de werkmodus te komen. Dan is het beter om je gewoon aan te kleden en klaar te maken zoals je dat voor een normale werkdag ook doet.
  Sla het ontbijt niet over en zorg voor lunch Een goed ontbijt geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd en goed thuis te werken. Ook is het zonde om tijdens je werkdag nog te moeten bedenken wat je graag wilt eten en waar je het gaat halen. Bedenk dus bijvoorbeeld de avond van tevoren wat je qua lunch gaat doen en bereid je daarop voor.
  Ontwikkel routine Hoe de samenstelling van je dag eruitziet en met welke taken je de dag begint, kan van grote invloed zijn. Begin dus met kleine routines om de rest van de dag op schema te blijven. Maak aan het eind van de dag een planning voor de volgende dag. Formuleer drie belangrijke taken die je af wilt hebben.
  Doe de belangrijkste taken eerst Ben je een ochtendmens en dus productief in de ochtend? Gebruik dan je eerste werkuren om de belangrijkste to do’s af te vinken. Je concentratie zakt gedurende de dag weg en daarom is het slimmer de minder belangrijke taken in de middag te plannen.
  Tijd voor dingen die blijven liggen In het algemeen word je tijdens het thuiswerken minder benvloed door de waan van de dag en kom je eerder in een toestand van focus. Daarnaast blijken vergaderingen van een uur ineens terug te brengen naar een kwartier. Nu heb je eindelijk tijd om die grote klus op te pakken, die al zo lang op de plank ligt. Of om de jungle van mappen op je computer eens op te schonen. Disclaimer: wanneer je kinderen thuis hebt, geldt dit waarschijnlijk in mindere mate voor jou.
  Stop op tijd Begin je moe te worden, ben je niet meer productief of ben je niet meer tevreden met de resultaten die je boekt? Probeer dan op tijd te stoppen. Het gevaar van thuiswerken is te lang doorwerken. Maak de dagen daarom niet te lang.
 
Bron: lifehacking.nl | sochicken.nl | managementsupport.nl
 
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.