Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Tips om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt - Deel 2

30 jan 2020

Vind jij het ook zo lastig om een beeld te vormen van alle mogelijkheden die je hebt na het afronden van je studie? Je bent niet de enige. Daarom hebben we tijdens het Travel Talent Event 2020 aan professionals gevraagd of zij tips hebben waarmee studenten zichzelf klaar kunnen stomen voor de arbeidsmarkt! 

In deel 2 van deze reeks deelden Francesco Monaco (CCO van Bidroom.com), Marloes Sevenhuijsen (Young Professional bij Doets Reizen) en Ingmar Bruinsma (van startup TravelClown) hun ervaringen met aankomende professionals. Lees hieronder hun handige tips, die jou gaan helpen bij de voorbereiding op de volgende stap in jouw carrire.

Tip 1: Bereid je goed voor

De eerste tip voor een goede voorbereiding op de toerismebranche is om jezelf vooraf klaar te stomen en te zorgen dat je de ander altijd n stap voor bent. Om dit te illustreren, vroeg Francesco Monaco aan het publiek wie vooraf de website had bekeken. Dit bleken maar twee van de aanwezige studenten te zijn, die meteen werden beloond met sokken van Bidroom.com. Het is namelijk heel belangrijk om je in te lezen in een onderwerp of bedrijf, want dat zorgt ervoor dat je tijdens een bepaalde gelegenheid vragen kan stellen. Daarmee laat je een sterke indruk achter. 

Tip 2: Begin al met het opbouwen van je netwerk

Je goed profileren en een goede indruk achterlaten is essentieel voor het opbouwen en uitbreiden van je netwerk. Het opbouwen van een netwerk is een belangrijke voorbereiding op werken in de toerismebranche. Dit kan onder andere door deel te nemen aan evenementen of opdrachten waar professionals bij aanwezig zijn. Een voorbeeld van Young Professionals die bij de diverse sessies regelmatig voorbij kwam is de Travel Challenge, georganiseerd door Reiswerk. Tijdens dit uitdagende evenement reizen afstuderende studenten van diverse opleidingen naar een bestemming. Daar ontdekken ze wat het werken in de reisbranche inhoudt en welke carriremogelijkheden er zijn. Ingaand op actuele thema’s word je ondersteund door professionals die kunnen bijdragen aan jouw netwerk. Evenementen zoals deze geven je contacten die in het begin of in een later stadium van jouw carrire van pas kunnen komen.

Tip 3: Beheers de basis van online marketing

Naast het opbouwen van een netwerk blijkt uit deze lezing dat ook het hebben van basiskennis in online marketing van belang is. Volgens Ingmar Bruinsma is deze kennis niet enkel belangrijk binnen het toerisme, maar is dit ook de basis voor andere sectoren. Zoekmachineoptimalisatie, het begrijpen van algoritmes en kundigheid in social media zijn enkele voorbeelden van die basiskennis. Online marketing is voor een bedrijf essentieel om binnen een concurrerende markt te overleven. Niet vreemd natuurlijk, aangezien  online tegenwoordig de meest gebruikte manier is waarop toeristen een reis boeken.

Tip 4: Toon je passie voor de toerismebranche

De volgende tip die je misschien minder goed kan voorbereiden, heeft te maken met de passie die je voor de toerismebranche hebt. Het echte vak leer je pas binnen het bedrijf. Waar bedrijven naar op zoek zijn, is jouw passie en de drang om dit in jouw werk naar voren te laten komen. Er is een grote vraag naar mensen met een goede houding: met de drive om te willen winnen en iets te creren wat er momenteel (nog) niet is. Passie is hier de essentile drijfveer voor.

Tip 5: Blijf dicht bij jezelf

De laatste, belangrijkste tip ter voorbereiding op de toerismebranche is om altijd bij jezelf te blijven. Marloes Sevenhuijsen gaf aan dat het te allen tijde belangrijk is om je mening te geven, ook wanneer je nog veel minder ervaring hebt dan de persoon tegenover jou. Leer je eigen mening vormen en als je het ergens niet mee eens bent, zeg dit dan ook eerlijk. Hier kom je uiteindelijk verder mee dan dat je het op een manier doet waar je niet volledig achterstaat. Francesco Monaco beaamde dit door aan te geven dat het belangrijk is om altijd naar je onderbuikgevoel te luisteren en niet zomaar ergens in mee te gaan. Het is dan ook niet erg om fouten te maken, zolang je er maar van leert en je dit in je verdere loopbaan meeneemt.
 
Met deze tips hopen wij dat je het gevoel hebt dat je beter bent voorbereid op het werken in de toerismebranche. De overgang van student naar officieel volwassen werkende kan spannend zijn, maar zolang je het hoofd koel houdt en deze tips van de professionals volgt, weten wij zeker dat het helemaal goed komt.

Benieuwd naar de tips van Saskia Griep (Better Places), Lorainne van Liere (Next Tourism Generation), Mark de Vos (Go Boony) en Ilse van Ipenburg (Dr-t Groep)? Lees hier deel 1!

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.