Tips om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt - Deel 7

06 mrt 2020

Ben je volop met je studie bezig en komt de afronding daarvan steeds dichterbij? Dan is het tijd om je alvast klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Om je daarbij te helpen, hebben professionals tijdens het Travel Talent Event 2020 op de Vakantiebeurs bruikbare tips gegeven.

De reisbranche is een heel toegankelijke branche. Dit is de belangrijkste conclusie uit een interessante sessie met Don Kaspers (werkzaam bij D-rt Groep), Jim Ebbelaar (Young Professional), Rajneesh Badal (oprichter van start-up Travel with Zoey) en Helen van Berkel (CEO bij ATPI). In deze blog lees je hun ervaring en tips over hoe jij als student het beste het werkveld kunt betreden.

Volg je eigen carrirepad

Het is niet vanzelfsprekend dat je voor een baan in het toerisme per se een toeristische opleiding moet hebben gevolgd. Een voorbeeld is Don Kasper (D-rt Groep) die commercile economie heeft gestudeerd en daarna per toeval in de reiswereld is gerold. Ook Jim Ebbelaar is met zijn huidige Business IT-opleiding pas na zijn deelname aan de Reiswerk Travel Challenge overtuigd geraakt van een carrire in het toerisme. De overige twee sprekers hebben eveneens geen toeristische achtergrond en zijn tch in deze branche terechtgekomen.


‘’Mijn succes ligt in dat ik elke dag doe wat ik leuk vind’’, aldus Jim Ebbelaar. Misschien heb je in eerste instantie een ander doel voor ogen, maar zoals Jim zegt ben je vaak pas succesvol in je werk als je het met plezier doet. “Ik werk samen met broers, zussen, vrienden en vriendinnen en dat is wel het leukste wat er is.” Rajneesh Badal geeft aan dat samenwerken met de mensen die dichtbij je staan het allerleukst is. 

De reisbranche is toegankelijk, kom kijken!

Dat de reisbranche toegankelijk is voor studenten, komt in deze sessie duidelijk naar voren. Zoals Don Kaspers zegt: ‘‘Bij ons staat de deur altijd open en dan laten we zien hoe het werkt.’’ Heb je vragen of wil je gewoon eens zien hoe ze in de reisbranche werken? Ga eens kijken in de praktijk en laat je verrassen door wat er allemaal mogelijk is in deze branche.

Die nieuwsgierigheid kan je als student al een stuk verder op weg brengen. Het is belangrijk om als student vragen te durven stellen en op onderzoek uit te gaan. Zo kom je er echt achter wat de reisbranche inhoudt en wat er allemaal mogelijk is. En er is vl mogelijk, dat hebben deze sprekers wel laten horen tijdens de sessie.

Duurzaamheid als belangrijkste trend

We kunnen niet meer om de term duurzaamheid heen. Dit gaven de sprekers ook aan. Dat laat wel zien hoe belangrijk duurzaamheid hedendaags is. In jouw eigen leven, maar ook voor bedrijven. In de reisbranche wordt dan ook veel aandacht besteed aan dit actuele thema. Het is daarom van belang dat jij als student op de hoogte bent van wat er allemaal gaande is rondom deze trend.

Duurzaamheid hangt, volgens Don Kaspers, ook samen met verandering van het gedrag. “Ik betrap mij er ook nog wel eens op dat ik het niet altijd kan toepassen, maar dit betekent niet dat we er niks mee doen. We geven mensen bijvoorbeeld tips over duurzaam op vakantie gaan.”

Bedrijven gaan allemaal op een andere manier om met duurzaamheid. De een plant bomen en de ander creert bewustwording door middel van het geven van tips, zoals de D-rt Groep doet. Helen van Berkel  zegt dat studenten naast hun studie ook op de hoogte moeten zijn van wat er in de wereld gebeurt. Het is van belang dat je als student de huidige ontwikkelingen kent. Daar hoort ook kennis van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij. 

Wees dus niet bang om jezelf te laten zien in deze reisbranche vol met mogelijkheden: wees nieuwsgierig, doe onderzoek, stel vragen en blijf op de hoogte van wat er allemaal in de wereld gebeurt. Met deze tips kun je al ver komen. Andersom vinden professionals de nieuwe inzichten van studenten ook erg zinvol. Zoals Helen van Berkel zegt: “Ik zou me geen raad weten zonder stagiaires.”  
 
Benieuwd naar de tips van Elske Doets (CEO van Doets Reizen), Lotus van Cooten (winnares Travel Challenge 2019), Nick de Werd (stagiair KLM) en Veerle Witte (CEO van Travel Diaries)? Je leest ze in deel 6.
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.