Mijn ego weegt zwaarder dan zandzakken

30 mei 2024

Monchique, Portugal - Hét grootste studentenevent van de reisbranche is in volle gang! Maar liefst 64 studenten van diverse opleidingen werken samen met meer dan 30 experts van reisbedrijven en het onderwijs. Hoe kunnen Nederlandse reisorganisaties bijdragen aan de wederopbouw van een bestemming na een natuurramp?

20240529_172224.jpg

Een lastige vraag, want hoe kun je er voor zorgen dat het toerisme ter plekke kan doorgaan en een bron van inkomsten is voor de organisatie maar ook voor de lokale bevolking?

Op dinsdag 28 mei verzamelen we op de luchthaven. De studenten zien een indrukwekkende video. Wat begint als een promofilmpje van de Algarve, slaat snel om in beelden van bosbranden, overstromingen en tsunami’s. De studenten worden enthousiast als ze horen welke opdracht ze de komende dagen gaan uitvoeren. Natuurlijk willen ze graag iets betekenen voor zowel de lokale bevolking als voor reisorganisaties. Hun uiteindelijke opdracht wordt aan het einde van de week gepresenteerd aan de jury. Spannend!

Let’s go dan maar

Na een korte vlucht komen we aan in Faro, Portugal. De 32 graden voelen heerlijk aan na weken regen in Nederland. Met een uurtje in de bus zijn we op onze bestemming, hoog in de bergen. Het plaatsje Monchique ligt in een prachtige groene omgeving. Een suite met woonkamer, slaapkamer, twee badkamers en een enorm balkon voor iedereen, wat een luxe!

We worden door het Portugese Verkeersbureau getrakteerd op een typisch Portugees driegangen diner. De rollade smaakt goed... (lees: varkensnek, maar dat wist niemand van tevoren). Een goede nachtrust kunnen we wel gebruiken na zoveel indrukken, nieuwe mensen en verwachtingen.

Out of the box

Het allereerste ontbijt in het Monchique Resort verrast ons, de keuze is reuze! Met de buikjes vol even tandenpoetsen en verzamelen in de zaal voor een aantal presentaties. We worden meteen getrokken naar het uitzicht over de bergen, maar al snel hebben Susana en Andre van het verkeersbureau onze aandacht. Met interessante feitjes en cijfers over de Algarve kunnen de studenten aan de slag. Frank Oostdam neemt het woord, benadrukt de positieve impact van toerisme en moedigt iedereen aan om écht eens out-of-the-box te denken. Hanita van de ANVR sluit de ochtend af met een interessante sessie over crisismanagement, waarna we lekker wat eten en klaarmaken voor de eerste avontuurlijke activiteit!

No Guts, No Glory

Voor het hotel staan twee bussen te wachten. De teams moeten drie denkers en vijf doeners aanwijzen. Waarom? Dat weten ze nog niet. We rijden de berg op maar dan stopt de bus ineens. "Doeners uitstappen," klinkt het door de microfoon. Ze laten alle spullen bij de denkers in de bus en stappen uit bij een grote berg zand. De doeners krijgen linnen tasjes en moeten deze vullen met zand, dat ze te voet de berg op moeten dragen. De denkers rijden verder met de bus naar de top van de berg en wachten op een walkie-talkie signaal van de doeners. Terwijl de doeners de berg oplopen met het zand, geven ze drie opdrachten aan de denkers. Worden die goed uitgevoerd, dan mogen ze kilo’s zand achterlaten (maar dat hoeft niet).

No guts, no glory; een uitspraak die perfect bij D-reizen past. Dat is ook precies wat alle acht teams hebben laten zien tijdens deze activiteit. Geen korreltje zand werd onderweg geloosd; ze gingen massaal voor de winst! Het tonen van guts ging gepaard met veel zweet en mooie uitspraken zoals "Mijn ego weegt op dit moment zwaarder dan de zandzakken, aldus een vastberaden student die 40 kilo zand mee sjouwde naar de top."

20240529_181402.jpg

Anders denken en anders doen

Een koud drankje hebben deze toppers meer dan verdiend. Bij de foodtruck staan huisgemaakte sangria en een koud biertje klaar. De lucht van verse pizza en knoflook komt ons tegemoet terwijl we genieten van de zon en het uitzicht. Het diner smaakt heerlijk!

Dan is het tijd voor het volgende spel. In een cirkel nemen de teams plaats voor een ‘ander’ potje Tripster. NTG omarmt de mantra ‘anders denken, anders doen’ totaal! De teams moeten om de beurt inzetten op een jaartal waarin een toeristische innovatie heeft plaatsgevonden. De andere teams mogen dan inzetten of dat eerder of later gebeurd is. Aan enthousiasme geen gebrek; de studenten vliegen door het veld, vastberaden om te winnen.

Een prachtige zonsondergang op de berg sluit onze dag af. We rijden terug naar het hotel, drinken nog wat en bespreken ideeën. De eerste dagen van de Travel Challenge zijn al enorm succesvol. Op naar de rest!

20240529_201354.jpg

Geschreven door:

947152_114753655399290_1101870463_n.jpg
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.