Een kantoorbaan die niet als kantoorbaan voelt

23 jan 2024

In de reisbranche werken? Dat willen we niet! Vijf dagen per week op kantoor werken? Dat al helemaal niet! Afgelopen week vond de Vakantiebeurs weer plaats. Een moment voor Reiswerk om studenten van toerisme opleidingen op te trommelen. En de studenten, die hadden een mening…

fotosessie4tte

Jaarlijks organiseren we op de Vakantiebeurs het Travel Talent Event. Een evenement waarbij Young Professionals uit de reisbranche, de studenten alles vertellen over keuzes, uitdagingen, mogelijkheden en over hun fantastische baan in de branche. Het doel? De studenten meegeven dat zij niet alleen staan in de keuzes die zij moeten maken, en dat iedereen voor uitdagingen komt te staan op weg naar die superleuke baan.

Dit jaar kwamen er maar liefst meer dan 400 hbo studenten op het Travel Talent Event af! In een zaal met uitzicht over de beursvloer stromen de studenten langzaam binnen. Afwachtend gaan ze zitten tot de presentator de eerste sessie opent. Ze verwelkomt vier jonge professionals uit de reisbranche. Stuk voor stuk gepassioneerd over hun baan en in de afgelopen jaren afgestudeerd. Tijd om hen eens flink uit te vragen. Na een kort voorstelrondje luidt de eerste vraag aan hen ‘wat gebeurde er met je op het moment dat je afstudeerde’. Het antwoord blijkt niet eenduidig. Waar de een al van jongs af aan wist dat hij in de reissector aan de slag wilde, wist de ander helemaal niet wat ze leuk vond. Een eenduidig advies hebben zij zeker wel ‘gewoon doen! Alleen zo kom je er achter wat je wel en niet leuk vindt’.

Niemand wil in de reisbranche werken

Een korte peiling tussendoor ‘wie wil er graag in de reisbranche werken’? Slechts een enkele hand gaat omhoog. Maar de handen die omhoog gaan, gaan zonder enige twijfel omhoog! De presentator schrikt en is benieuwd waarom de studenten niet aan het werk willen in de reiswereld. ‘De reisbranche betaalt slecht’ klinkt standvastig vanuit de zaal. Gelukkig hebben we hier vier medewerkers uit de branche die precies kunnen vertellen hoe slecht de reisbranche betaalt.

Unaniem zijn de jonge professionals het eens. De reisbranche betaalt niet slecht, ook niet als allerbeste maar de secundaire voorwaarden zijn top. Studiereizen, zakenreisjes tussendoor, korting op reizen, onbeperkt aantal vakantiedagen, een fiets, budget om te ontwikkelen, de jonge professionals vertellen vol trots over de voordelen van hun baan. Hiermee is het eerste vooroordeel direct uit de wereld geholpen.

Gelukkig hebben de studenten nog meer vooroordelen. Gelukkig, want daarom doen wij dit. Om vooroordelen te bespreken en deze indien mogelijk op te helderen. Reizen voor je werk, dat leek het overgrote deel namelijk wél wat.

Een kantoorbaan? Nee dank je.

‘Een kantoorbaan is niks voor mij’. Dat herkent de presentator, zij is namelijk docent en hoort dit vaker. Steek je hand omhoog als je geen kantoor baan wilt. Alle, handen, gaan, omhoog. Niemand lijkt een kantoorbaan te willen. Waar de presentator denkt dat de young professionals dit niet meer kunnen redden, vechten zij om de microfoon. Een kantoorbaan, voelt namelijk helemaal niet als een kantoorbaan! Ook al heb je in principe een baan op kantoor, je bent vaak op pad, in gesprek met collega’s of stakeholders, op bezoek bij klanten of op een evenement. Een kantoorbaan betekent niet per definitie vijf dagen lang, acht uur per dag op kantoor. Daarbij kun je bij veel banen tegenwoordig ook thuiswerken, dan ben je blij als je eens of twee keer per week met je collega’s op kantoor kunt werken.

Een tweede vooroordeel is de studentenwereld uit.

Een beetje trots

De studenten krijgen een moment om vragen te stellen. Na een aantal seconden van stilte, heeft toch iemand een vraag. En het hek is van de dam, de young professionals wordt het hemd van het lijf gevraagd. Zelfs na afloop, op de gang, worden en nog veel gesprekken gevoerd, nummers uitgewisseld, stageplekken vastgelegd en bedrijven gepromoot. Een zeer geslaagd event met dank aan de samenwerking met Saxion, BUas, InHolland en NHL Stenden.

Na vijf verschillende sessies en 400 studenten gesproken te hebben zijn we trots op het resultaat. Niet alleen op het aantal studenten dat we hebben kunnen bereiken. Het is mooi om te zien dat we drie jonge professionals te gast hebben gehad die deelgenomen hebben aan de Travel Challenge in 2023. Ook op de beursvloer hebben we meerdere oud-deelnemers mogen begroeten. Gelukkig met hun baan, in hun element en helemaal ingeburgerd in de reisbranche. Op naar volgend jaar.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.