Update: Samen onderweg naar een nieuwe cao reisbranche

21 mrt 2019

agreement 3489902 1280.jpg

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen zijn werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers (cao partijen) volop in beweging om in 2019 te komen tot een moderne en innovatieve cao voor iedereen die in de reisbranche werkt. In juni hopen zij tot een akkoord te komen. Wij geven je hierbij graag weer een korte update zodat je op de hoogte blijft van dit moderniseringsproces.

De route naar een nieuwe cao reisbranche

Even opfrissen: wat is er nodig om tot een nieuwe cao reisbranche te komen? De vorige keer vertelden wij je dat de volgende stappen ondernomen moesten worden:

 • Het starten van een onderzoek naar de beloning in onze branche. Dit onderzoek geeft input voor de vraag of het beloningsbeleid in de cao reisbranche nog passend is.

 • Gesprekken voeren met medewerkers en werkgevers in de branche. Tijdens deze bijeenkomsten komen medewerkers en werkgevers zelf aan het woord over wensen en ideen ten aanzien van een nieuwe cao.

 • Met werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers worden de vernieuwingsonderwerpen intensief besproken. Het gaat dan bijvoorbeeld over thema’s als persoonlijke ontwikkeling en werktijden.

 • Update van de voortgang

  We hebben de afgelopen weken in zes sessies gesproken met enthousiaste werkgevers en medewerkers uit de branche. Tijdens deze sessies spraken we over wat moderne arbeidsvoorwaarden voor hen inhouden en hoorden we waar men tegen aan loopt in de huidige cao. Vragen zoals: "Welke artikelen roepen vragen op? Of welke thema's zijn niet goed werkbaar?" zijn uitgebreid met elkaar besproken.
   
  Deze sessies waren ontzettend nuttig en helpen cao partijen om verdere stappen te zetten en keuzes te maken. Daarnaast is het mooi om in deze sessies bevestigd te zien dat we een branche zijn waarin veel energie, enthousiasme en creativiteit aanwezig is! Ook hebben we zes werkgevers gevraagd om deel te nemen aan een beloningsonderzoek. We hebben getoetst of het huidige beloningsmodel in de cao representatief, toekomstbestendig en werkbaar is.

  De vakbonden aan het woord

  Zoals bekend zijn er drie vakbonden betrokken bij dit proces, te weten FNV, CNV Vakmensen en de Unie. Namens de Unie is Han ter Halle intensief betrokken. Graag delen we hier de visie van de Unie op de huidige gang van zaken. Zie hier hun ledenbrief: https://mailchi.mp/unie/reisbranche-stand-van-zaken.

  Reactie van de werkgevers

  Naast de vakbonden zijn er vijf werkgeversvertegenwoordigers die een intensieve bijdrage leveren. Namens werkgevers vroegen we Frank Radstake, ANVR, om een reactie:

  "De modernisering van de cao voor de reisbranche is een belangrijk traject waar ANVR intensief bij betrokken is. De huidige set aan arbeidsvoorwaarden past nu eenmaal beter bij de jaren '90 van de vorige eeuw dan bij de moderne hybride reisondernemingen n arbeidsverhoudingen van nu en de toekomst."  "Met de vakbonden hebben we al over veel onderwerpen gesproken en zijn we het al over veel zaken eens: de structuur staat. De komende maanden moeten er nog wel een flink aantal dingen worden uitgewerkt. Tegen de zomer hopen we dat af te hebben", zegt Radstake.


  Omdat de gesprekken lang duren en de huidige cao al even is afgelopen heeft de ANVR de vakbonden een voorstel gedaan de lonen wel te verhogen per 1 juli aanstaande.

  Radstake: "We wachten op de reactie van de vakbonden. Het zou mooi zijn als we snel een akkoord hebben op een tijdelijke cao. Dan kunnen we weer gebruik maken van art. 7 seizoenswerk en weten reisondernemingen en reisprofessionals ook waar ze in 2019 qua salaris aan toe zijn. Bovendien kunnen we ons dan verder inhoudelijk richten op de moderniseringstrajecten".   

  Op weg naar een nieuwe cao

  We hopen je hierbij een weer update te hebben gegeven. Uiteraard houden we je de aankomende tijd op de hoogte via reiswerk.nl. Heb je vragen over dit moderniseringstraject? Neem dan contact op met Miranda Wiltenburg, cao secretaris.

  cta

  Niet gevonden wat je zocht?

  We helpen je graag verder

  Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.