UWV: aantal beroepen reissector behoren momenteel tot de minst kansrijke beroepen

Het UWV heeft een nieuwe lijst gepubliceerd van beroepen die momenteel het minst kansrijk zijn op de arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat het momenteel lastiger is om in deze beroepsgroepen werk te vinden. In totaal gaat het om 54 beroepen, waaronder een aantal beroepen uit de reissector. Banen als reisadviseurs, reisbureaumedewerkers, reisleiders en gidsen behoren ook tot de minst kansrijke beroepen.

Het UWV maakt bij de lijst de kanttekening dat sommige beroepen geraakt zijn door de coronamaatregelen en anderen al langer op z’n retour zijn. Het is vaak nog onduidelijk wanneer bepaalde coronamaatregelen (blijvend) versoepeld worden of dan de arbeidsmarkt in deze beroepen verbetert.

Het UWV verwoord het stuk over de reissector als volgt:
De reisbranche ligt grotendeels stil door de negatieve reisadviezen. Veel klanten vragen hun geld terug als een geboekte reis niet door kan gaan vanwege corona. Verschillende reisorganisaties kwamen hierdoor al in financile problemen. Vooral tijdelijke contracten worden niet verlengd. Dat er tot op heden niet meer ontslagen en faillissementen hebben plaatsgevonden komt voor een deel omdat de branche veel gebruikmaakt van de loonsubsidieregeling vanuit de overheid (NOW).

Naast de effecten van de coronacrisis zijn er (te) veel werkzoekende reisleiders en gidsen. Dit maakt dat er onder hen grote concurrentie bestaat op de arbeidsmarkt. Reisadviseurs en reisbureaumedewerkers hebben daarbij last van de digitaliseringstrend: steeds meer klanten vergelijken en boeken zelf online hun vlucht en verblijf als ze op reis gaan.

Bron: https://www.uwv.nl/overuwv/Images/uwv-minst-kansrijke-beroepen-def.pdf

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.