AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Medewerkersvraag: vakantiedagen uitbetalen en/of opnemen

11 okt 2023

Dagelijks krijgen we meerdere vragen van zowel werkgevers als medewerkers in de reisbranche. In dit artikel scheppen we meer duidelijkheid over; het opnemen en/of uitbetalen van vakantiedagen en overuren. Wat zijn de rechten en plichten zijn van beide partijen?

vakantiedagenenoveruren

Het einde van het jaar nadert, maar wat betekent dat voor je vakantiedagen en/of overuren?

Wettelijke vakantiedagen vervallen na een half jaar na het jaar waarin je ze hebt opgebouwd. De wettelijke vakantiedagen van 2023 vervallen dus op 1 juli 2024. Je hoeft de vakantiedagen dus niet nog snel op te maken. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na vijf jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. In uren zijn wettelijke vakantiedagen altijd vier keer de arbeidsuren die je per week werkt. Werk je 40 uur per week, dan heb je dus recht op 20 wettelijke vakantiedagen (40 uur x 4 = 160 uur. 160 uur / 8 uur per dag = 20 dagen). Alle uren die je daarboven aan verlof opbouwt, worden beschouwd als bovenwettelijke vakantie-uren. 

Heb je nog veel vakantiedagen over en denk je aan een langere vakantie? In de cao Reisbranche staat dat je in principe recht hebt op ten minste drie aaneengesloten weken vakantie, zoals vermeld in artikel 8, lid 4. Maar de werkgever kan dit wijzigen naar ten minste twee aaneengesloten weken. Als de werkgever in het bedrijfshandboek heeft opgenomen dat een vakantie van drie aaneengesloten weken alleen mogelijk is na overleg, past hij eigenlijk gewoon de wettelijke regels toe. Dit komt doordat elke verlofaanvraag door de werkgever moet worden goedgekeurd.

Wat betreft overuren staat er in artikel 12 van de cao Reisbranche geen specifieke termijn waarbinnen overuren moeten worden opgenomen. In de meeste gevallen geven werkgevers er de voorkeur aan dat werknemers hun overuren in hetzelfde jaar opnemen, zodat ze met een schone lei kunnen beginnen in het volgende jaar.

Wil je de cao nog eens doorlezen? Download 'm hier!

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.