Verschillende soorten arbeidsvoorwaarden

24 okt 2024

In een krappe arbeidsmarkt, die voorlopig nog wel zal aanhouden, hebben medewerkers de luxe om te kiezen. Er zijn namelijk meer opties dan ooit! Extra voordelen aanbieden als werkgever kan daarom een doorslaggevende factor zijn in de beslissing van potentiële kandidaten om te solliciteren. Ook helpt het om je huidige medewerkers tevreden te houden. Maar wat houden arbeidsvoorwaarden precies in, en hoe kun je deze slim inzetten om zowel nieuw talent aan te trekken als je bestaande team te behouden?

arbeidsvoorwaarden[2].jpg

Primaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de basisafspraken die in je arbeidsovereenkomst staan, zoals salaris, het aantal uren dat iemand werkt, vakantiedagen en vakantiegeld. Deze afspraken zijn vaak vastgelegd in de wet of in een cao, zodat elke medewerker weet waar hij of zij minimaal recht op heeft.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden gaan een stapje verder en hebben vaak een wat formeler karakter. Ze zijn direct verbonden met het werk, maar komen bovenop de primaire voorwaarden. Als werkgever kun je hiermee een verschil maken en je organisatie aantrekkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Extra vakantiedagen
  • Pensioenregelingen
  • Opleidingsbudget
  • Abonnement op de sportschool
  • Fiets, laptop of telefoon van de zaak
  • Reiskostenvergoeding
  • Onkostenvergoeding
  • Bonussen

Deze voordelen zijn vaak een aanvulling op het loon, maar kunnen minstens zo belangrijk zijn voor medewerkers.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn wat informeler en gericht op het verbeteren van het welzijn en de werksfeer. Ze hebben minder directe invloed op het werk zelf, maar dragen wel bij aan een prettige werk-privébalans. Voorbeelden zijn:

  • Flexibele werktijden
  • Thuiswerken
  • Gratis maaltijden of vers fruit op kantoor
  • Een prettige en inspirerende werkomgeving
  • Teamuitjes en sociale activiteiten

Hoewel tertiaire arbeidsvoorwaarden niet altijd direct met beloning te maken hebben, worden ze wel gewaardeerd als extraatjes die het werk aangenamer maken. Het is vaak deze categorie waarin werkgevers kunnen laten zien dat ze geven om het welzijn van hun medewerkers.

Verschillen tussen generaties

Wat medewerkers belangrijk vinden in hun arbeidsvoorwaarden, hangt vaak samen met hun leeftijd en levensfase. Oudere generaties hechten bijvoorbeeld vaak meer waarde aan inkomenszekerheid en een goed pensioen, terwijl ze ook graag wat meer keuzevrijheid hebben in hun secundaire arbeidsvoorwaarden. Jongere generaties zijn daarentegen vaak op zoek naar een werkgever die purpose-driven is en duurzaamheid belangrijk vindt. Zij hechten vaak meer waarde aan immateriële beloningen zoals waardering, persoonlijke groei en de mogelijkheid om een positieve impact te maken.

Daarnaast speelt flexibiliteit een belangrijke rol; jongere medewerkers willen graag zelf hun tijd indelen en zoeken naar een gezonde werk-privébalans.

De verschillende generaties hebben dus uiteenlopende behoeften, en met een goed samengesteld arbeidsvoorwaardenpakket kun je aan die behoeften voldoen. Houd rekening met deze verschillen, zodat je als werkgever je medewerkers beter kan ondersteunen en zorgt dat je aantrekkelijk blijft voor diverse leeftijdsgroepen.

Groene arbeidsvoorwaarden

Daarnaast worden groene arbeidsvoorwaarden steeds populairder. Dit zijn voordelen waarmee je als organisatie een positieve impact op het klimaat en milieu kunt hebben. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld elektrische auto’s van de zaak of het stimuleren van fietsen naar het werk. Zo draag je als bedrijf bij aan duurzaamheid, iets wat vooral jongere generaties steeds belangrijker vinden. Wat groene arbeidsvoorwaarden precies zijn, lees je hier.

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.