Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Vervelende collegas: de 10 meest voorkomende types

02 mrt 2023

Vervelende collega’s zijn er in allerlei soorten en maten. En de ene irriteert je vast wat meer dan de andere. Omdat je misschien dagelijks met ze te maken hebt, is het goed om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Maar dan moet je wel eerst even weten met wat voor type je te maken hebt. Er zijn er vast nog veel meer, maar we benoemen de 10 meest voorkomende.

10typevervelendecollegas
  1. De profiteur

Profiteurs hebben vaak een talent voor het doen van het absolute minimum van het werk, terwijl ze altijd net doen alsof ze de benen uit hun lijf rennen. Pak ze aan door de werkzaamheden van elk teamlid te documenteren, zodat iedereen verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn eigen taken.

 

  1. De roddelaar

Roddelaars zijn dol op drama, maar hun geruchten kunnen schadelijk zijn voor je professionele reputatie en carrier. Vermijd roddels, en bedenk dat alles wat je zegt tegen je kan worden gebruikt. Krijg je een roddel over een andere collega over je heen, probeer je dan meteen hiervan te distantiëren.

 

  1. De streber

Dit type is altijd als eerste op werk en gaat als laatste naar huis. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en laat dit ook graag aan iedereen blijken. Bijvoorbeeld door even duidelijk te maken dat hij zich nog nooit ziek heeft gemeld. Rond 23 uur wordt er nog een mail uitgegooid met de successen die hij die dag heeft behaald, liefst met de hele directie in de cc.

 

  1. De klager

Klagers hebben altijd wel wat te zeuren. Van dat ze te weinig tijd krijgen voor een project tot de kwaliteit van de koffie. Om dat de hele dag aan te horen kost een hoop energie. Dus: probeer zoveel mogelijk uit diegene zijn buurt te blijven, of geef er (steeds weer) een positieve draai aan.

 

  1. De saboteur

Saboteurs houden ervan anderen er slecht uit te laten zien, en laten hun teamgenoten dan ook geregeld in de steek. Stel regelmatig voortgangsgesprekken met je manager voor om ervoor te zorgen dat saboteurs niet kunnen profiteren van miscommunicatie of slecht toezicht.

 

  1. De slons

Deze kom je op elke werkvloer tegen. Het is die ene collega die zijn kom met opgedroogde yoghurt de hele week op het bureau laat staan en natte theezakjes op het aanrecht legt. Waar hij ook komt, er blijft altijd rommel en viezigheid achter.

 

  1. De dictator

Heb je een dictator boven je? Dan kan het een uitdaging zijn om positieve aandacht te krijgen voor je ideeën. Probeer hem op een niet-confronterende manier te benaderen met uitspraken als "kunnen we" of "denk je dat we misschien kunnen proberen ...".

 

  1. De micromanager

Micromanagers kunnen overdreven controlerend zijn, waardoor werknemers zich ondergewaardeerd of gewantrouwd kunnen voelen. Maar hun angst om de controle te verliezen, heeft eigenlijk niets te maken met jouw uitvoering. Als je baas je ‘micromanaget’, anticipeer dan op mogelijke zorgen of vragen en geef hem informatie en updates voordat hij ernaar vraagt. Bespreek en krijg opheldering over welke beslissingen je zelf kunt nemen en welke zijn aandacht vereisen.

 

  1. De kletsmajoor

Kijk uit als je deze tegenkomt, want dan ben je zomaar een half uur verder. Vraag dus alleen hoe het weekend was als je geen naderende deadline hebt, want voor je het weet word je bedolven onder een berg oninteressante details van de afgelopen 48 uur.

 

  1. De jatter

Deze houdt ervan om in de schijnwerpers te staan. Hij steelt ongegeneerd jouw succes, vaak om zijn eigen onzekerheden en tekortkomingen te compenseren. Hoe je dit kunt voorkomen? Houd je activiteiten en successen bij en breng je manager regelmatig op de hoogte van je voortgang. Als je collega probeert er met alle eer vandoor te gaan, laat dan je betrokkenheid zien.

 

Hoe ga je om met vervelende types?

Vervelende collega’s. Helaas kom je ze overal tegen, k in de gezellige reiswereld. Je ontkomt er dus niet aan. Waar de een over werkelijk alles negatief is, vist de ander naar zoveel mogelijk complimenten. En dan heb je ook nog dat teamgenootje dat nooit zijn beloftes nakomt. Op zoek gaan naar een andere baan zal niet helpen, want ook daar tref je dit soort collega’s aan. De hamvraag is: hoe ga je hiermee om? Lees hier negen tips om je op weg te helpen. We speken even van ‘hem’, maar vrouwen kunnen natuurlijk net zo vervelend zijn. 

Conflicten komen in elk reisbedrijf voor, dus probeer problemen niet persoonlijk op te vatten. Wees proactief en neem positieve maatregelen om bij te dragen aan een goede werksituatie. Zelfs als je het bedrijf wilt verlaten, is het nog steeds belangrijk om tot die tijd kwalitatief werk af te leveren voor je verdere loopbaanontwikkeling. Je weet immers nooit wie je in de toekomst weer tegenkomt. 

Bron: seek.com, nationalevacaturebank.nl

 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.