Wat kunnen we leren van de Japanners over een lang & gelukkig leven?

Eerder deze week hadden we het over de eeuwenoude Japanse filosofie Ikigai in het artikel "Ikigai: wat is juw reden om ’s ochtends je bed uit te komen?". Maar wat kunnen we nog meer leren van de Japanners? De mensen worden daar namelijk een stuk ouder dan hier in Nederland. Wil jij ook een lang en gelukkig leven? Wie weet lukt het met deze vier belangrijke pijlers:

1.Gezond eten

Klinkt heel voor de hand liggend, maar toch is dit voor velen nog een uitdaging. Probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten, met zo min mogelijk suiker. Meerdere kleine maaltijden per dag schijnt een aanrader te zijn. In Japan vullen ze hun maag maar tot 80%, wellicht ook een van de redenen dat ze daar zo oud worden. En last but not least: varieer!

2. Een rijk sociaal leven

Goede vrienden en een hechte familie is heel belangrijk wanneer het om geluk gaat. Ze verrijken je leven en geven je steun in moeilijke tijden. En ook deel je mooie momenten met elkaar.

3. Wees actief

In allerlei opzichten! Maak je hoofd blij door nieuwe dingen te leren, en je lijf door in beweging te blijven. En dan hebben we het niet meteen over sporten: tuinieren telt ook.

4. Minder stress

Geen stress is een onmogelijk doel, want iedereen heeft hier soms weleens last van. Maar probeer het wel tot een minimum te beperken. Je weet zelf misschien wel wat het beste voor jou werkt: letten op je ademhaling, mediteren of gewoon een avondje Netflixen.


Bronnen: tsuru.nlwestcoachingblog.wordpress.commedium.com

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.