Werken in de nieuwe reisbranche: kansen voor toeristisch onderwijs

26 apr 2018

10 dingen stagiair site png.png

In een dynamische en veranderende branche als de reisbranche is het belangrijk om toekomstige medewerkers aangesloten te houden. Reiswerk faciliteert daarom met workshops en bijeenkomsten, het uitwisselen van informatie en best practices en draagt daarmee bij aan een goede aansluiting tussen opleidingen en de beroepspraktijk.

Op woensdag 21 maart ’18 nam Reiswerk deel aan de conferentie van het onderwijscluster “Gastvrijheid”. Deze eerste lentedag beloofde een inspirerende dag te worden met keynote speakers die banen van de toekomst vanuit een ander perspectief bekeken. En waarbij MBO onderwijs professionals met een bedrijfsmatige, onderzoekende en nieuwsgierige blik met elkaar in gesprek gingen.

Rian Verkooijen, arbeidsmarktspecialiste bij Reiswerk, nam toeristische MBO opleidingen mee in de veranderende reisbranche tijdens een boeiende en interactieve workshop over ‘’werken in de nieuwe reisbranche: kansen voor toeristisch onderwijs’’. Tijdens de workshop gingen docenten, programmamakers en directies van toeristische MBO's met elkaar in gesprek en leerden ze aan de hand van de arbeidsmarktcijfers, hoe ze studenten nog beter kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt.
 
Met een interactief online programma, werd aan de opleiders gevraagd welke actuele thema's, zij vinden dat in de opleiding moet worden behandeld:

Genoemd werden de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, social media, (online) marketing en sales. Ook waren de deelnemers gelijkgestemd over de skills, die een startende medewerker moet hebben, zoals: commercieel, flexibel en gastvrij zijn. Na afronding van de opleiding dient de gediplomeerde over digitale, sociale en communicatieve vaardigheden te beschikken, n moeten ze zich in kunnen inleven in de klant.

Opleiders zien gelukkig zelf dat een aantal thema's waaronder duurzaamheid, flexibiliteit en ook commercialiteit prominenter in de opleiding moet terugkomen. In www.reiswerk.nl/arbeidsmarktcijfers is onder opleidingen heel duidelijk te zien dat instromers vanuit MBO toerisme zelf aangeven een hiaat te ervaren tussen hun opleiding en het werk als het gaat om commerciele vaardigheden. 

Er ontstond een interessante discussie bij de vraag: waar lopen jullie op dit moment tegen aan bij het opleiden in deze skills en competenties? Volgens de helft van de deelnemers kost het veel moeite om toerisme studenten aan stages te helpen, zo worden eerstejaars MBO studenten veelal geweigerd als zij stage willen lopen bij bedrijven in de branche. Andere deelnemers gaven te kennen juist geen problemen te hebben om hun studenten aan stages te helpen en gaven elkaar het advies om goede afspraken te maken met bedrijven.

Opleiders kunnen hun studenten ook wijzen op de Reiswerk vacaturebank, waar reisbedrijven hun stagevacatures hebben geplaatst. De Reiswerk vacaturebank is met meer dan 700 vacatures de grootste vacaturebank van de reiswereld. Klik op de knop ‘Filter de lijst op’ en vink daar ‘stages’ en andere voorkeuren aan. Zo krijg je vanzelf een lijst met voor jouw student relevante stageplaatsen.

De opleiders nemen waar dat er een afstand bestaat tussen reisbranche en onderwijs. Men maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de markt verandert. Kan de MBO student de veranderingen bijbenen? Hoe kunnen opleiders hun programma's actueel houden? Opleiders worden uitgenodigd om meer gebruik te maken van Reiswerk's Arbeidsmarktcijfers.

Reiswerk spoort het onderwijs aan om de samenwerking op te zoeken met het bedrijfsleven. Innovatieve samenwerkings leervormen kunnen zelfs genomineerd worden voor de Reiswerk Learning innovation Award. Daarnaast organiseert Reiswerk jaarlijks het Learning Event, een gamechanging learning event voor de reissector en het onderwijs waarbij innovatie centraal staat. Het event is exclusief toegankelijk voor professionals uit de reisbranche en het onderwijs.

Al met al was het een zeer geslaagde workshop en discussie tijdens de eerste gezamenlijke conferentie van het onderwijscluster Gastvrijheid van de MBO-raad, bestaande uit de opleidingen horeca, toerisme en recreatie, facilitaire dienstverlening en bakkerij.
 

Geschreven door:

Shannon Yska
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.