Women in travel: Facts & Figures

68% van onze reisbranchecollega's is vrouw. Hun gemiddelde leeftijd is 37,1 jaar. Dat maakt hen gemiddeld 2,5 jaar jonger dan de mannen in de reisbranche (gemiddeld 39,6 jaar). En ruim twee jaar onder het landelijk leeftijdsgemiddelde van de beroepsbevolking die boven de 39 is. 18% van de vrouwen in onze sector heeft een leidinggevende positie, ten opzichte van 24% van de mannen.

Het opleidingsniveau van de vrouwen in onze sector is de afgelopen jaren sterk gestegen, van ruim 24% met een afgeronde hbo-opleiding of hoger in 2008, naar bijna 35% in 2016.


Vrouwen die in verkoopfuncties in  reisbranche werken vinden werkplezier en samenwerking met collega’s de belangrijkste waarden in hun werk. Zij hechten daarnaast grote waarde aan een veilige en vertrouwde werkomgeving, vrijheid en zelfstandigheid, zo blijkt uit de gegevens van de Reiswerk Arbeidsmarktcijfers.

De oorsprong van Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De viering ervan vindt vaak plaats rond een specifiek thema, bijvoorbeeld voor vrouwenrechten of tegen geweld of armoede, dat soms landelijk maar meestal lokaal wordt bepaald. In Nederland vieren we Internationale Vrouwendag sinds 1912  (Bron: Internationale Vrouwendag)

#wijzijngelijkwaardig
In de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. In de praktijk blijkt een dergelijke verklaring niet altijd voldoende te zijn. In de Sustainable Development Goals, opgesteld door de Verenigde Naties, wordt het doel gesteld dat vrouwen in 2030 evenveel kansen krijgen als mannen, om mee te beslissen binnen de politiek, de economie en het openbare leven. Landen moeten specifiek beleid maken en wetten aannemen die vrouwen en meisjes gelijke rechten geven op alle gebieden. Je zult dus vandaag de hashtag #wijzijngelijkwaardig (evenals #InternationaleVrouwendag en #InternationalWomensday) veelvuldig voorbij zien komen op social media.Vandaag in de media
In de media lees je vandaag vooral over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het filmpje onderaan deze pagina slaat de spijker op z'n kop.
Verschillende oppositiepartijen zijn op dit moment bezig met een wetsvoorstel om een einde te maken aan de ongelijkheid in beloning van mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen. Je kunt er meer over lezen in het artikel van het NRC.

Er zijn ook bedrijven in de luchtvaartsector die aandacht schenken aan Internationale Vrouwendag.
Lufthansa, Brussels Airlines, Easyjet, Emirates en Norwegian, vliegen vandaag bewust met meerdere volledig vrouwelijke crews. Upinthesky maakte een leuk overzicht.


Thoughts? Let's hear it!

Ben jij een echte #powervrouw? Of ken je de ultieme #girlboss met een goede dosis #girlpower die prachtig zou shinen in een speciaal artikel bij ons op Reiswerk.nl? We'd love to hear from you! 
Laat het ons weten via onze Facebookpagina.
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.