Workation – Hoe doe je het goed?

25 apr 2023

Het woord zegt het al work + vacation = workation. Een nieuwe trend die na de coronapandemie in opkomst is gekomen. Het combineren van werken en vakantie kan zeer stimulerend en motiverend werken. Maar hoe houd je de focus op je werk als het strand of de skipiste roept? We geven je een aantal tips om alles uit die workation te halen!

workation

De coronapandemie heeft niet alleen gezorgd voor nieuwe manieren van (remote-) werken. Ook het welzijn van de medewerker is een steeds grotere prioriteit. Waar de werkgever eerst voornamelijk zijn focus legde op de fysieke gezondheid van het team, krijgt nu óók de mentale gezondheid steeds meer aandacht. Een workation zorgt voor een unieke combinatie van werken en vakantie, wat ruimte biedt voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Reisbedrijven die inspelen op deze trend kunnen het welzijn en de tevredenheid van de medewerkers sterk vergroten.

De voordelen van een workation

De combinatie van werk en vakantie brengt veel voordelen met zich mee. Voor zowel de medewerker als de werkgever. Denk hierbij aan een betere work-life balance, vermindering van stress en een boost van de inspiratie.

Voordelen voor de werkgever:

 • Door workations mogelijk te maken, vergroot je de concurrentiepositie van je bedrijf op een competitieve arbeidsmarkt.
 • Het aanbieden van een workation zorgt voor een grotere loyaliteit onder werknemers.
 • Het verlaagt het ziekteverzuim dat wordt veroorzaakt door stress en burn-outs.
 • Het levert meer creativiteit en innovatie op dankzij de frisse blik die werknemers ervaren op een workation.

 

Voordelen voor de medewerker:

 • Een workation zorgt voor een hogere productiviteit.
 • Het zorgt voor een betere work-life balance.
 • Het draagt bij aan een verhoogde focus.
 • Workations dragen bij aan de vermindering van stress.

 

Een workation klinkt voor veel medewerkers, zeker in de reisbranche, als muziek in de oren. Maar, toch zijn er ook een aantal uitdagingen. Werkgevers vragen zich vaak af hoe het team intakt blijft en hoe de medewerker zich verbonden blijft voelen met de organisatie.

Voor sommige medewerkers kan de vervaagde grens tussen werk en privé stress verminderend werken maar andere collega’s komen er misschien achter dat zij de interactie met het team erg missen.

Workation succesvol maken

Hoe zorgen beide partijen er nu voor dat een workation succesvol verloopt?

 1. Zorg ervoor dat je de juridische en fiscale regelgeving kent. Er gelden namelijk ook regels voor het werken in een ander land.
 2. Maak duidelijke afspraken over wat er van de ander verwacht wordt.
 3. Bepaal voorafgaande welke werktijden er gehanteerd worden en hoe flexibel dat is.
 4. Zorg ervoor dat alle tools aanwezig zijn om remote te werken, eventueel tijdzone-onafhankelijk.
 5. Bespreek eventuele benodigdheden/beperkingen rondom de ziekte- en reisverzekeringen.
 6. Maak duidelijke afspraken over hoe de kosten administratief worden bijgehouden.

De belangrijkste regel

Als je tijdelijk op workation gaat, hoef je je meestal geen zorgen te maken over belastingtechnische vraagstukken. Je blijft dan gewoon belasting betalen in Nederland.

Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over het innen van belasting om te voorkomen dat jij dubbel moet betalen. Eén hele belangrijke afspraak is de 183-dagen regeling. Als je minder dan 183 dagen per kalenderjaar in het buitenland doorbrengt, hoef je daar geen belasting af te dragen. In sommige landen is deze periode zelfs verlengd naar 12 maanden!

De 183-dagen regeling maakt het ook mogelijk om tijdens jouw workation meerdere bestemmingen te bezoeken in verschillende verdragslanden.

Meer informatie over de belastingverdragen lees je op deze pagina van de belastingdienst.

 

Bron:

Belastingdienst, workingfromhammock.nl, https://www.dudesendonts.nl/blogs/op-workation-hoe-kun-je-dit-goed-voorbereiden/

Geschreven door:

947152 114753655399290 1101870463 n
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.