Zelfsturing en holacratie: een ideaal voor reisbedrijven?

Het is april, en dat betekent: een nieuwe module van de maand op ons online leerplatform Travel College. In april staan de thema’s zelfsturing en holacratie in the spotlight. Waarom zijn deze thema’s zo hot momenteel?

Organisaties zijn steeds meer op zoek naar nieuwe vormen van organiseren. Ze lopen vast op bureaucratie en besluiteloosheid door eindeloze consensus. Zo kunnen medewerkers hun creativiteit en ideen niet kwijt en kunnen zij niet leveren wat de klant nodig heeft. Vandaag de dag is er een groot verlangen naar meer eenvoud, meer autonomie en eigenaarschap. Steeds meer organisaties hopen dit te bereiken door zelfsturing en / of holacratie. Is dit ook een ideaal voor jouw reisbedrijf?


Zo worden zelfsturende teams een succes

Bij zelfsturing gaat het om verantwoordelijkheid nemen in het eigen werk, sturen op de eigen prestaties en samen problemen oplossen. Zelfsturende organisaties werken met zelfsturende of zelforganiserende teams. Maar goed functionerende zelfsturende teams ontstaan niet vanzelf. Deze vier lessen uit de praktijk kunnen daarom goed van pas komen:
 

1. Het startpunt

Voordat je begint aan het proces naar zelfsturende teams, is het goed te kijken naar wat voor cultuur er heerst binnen het bedrijf. Is er sprake van veel hirarchie, of is er al een vorm van persoonlijk leiderschap onder de teamleden? Vooral in het eerste geval is het belangrijk klein te beginnen, en goed in de gaten te houden hoe het verloopt.
 

2. Heldere kaders

Als leidinggevende zul je stapje voor stapje je verantwoordelijkheden over moeten geven aan je team. Jij kunt in eerste instantie nog bepalen wat er moet worden gedaan en aan welke criteria dat moet voldoen. Maar hoe het gebeurt, dat is aan het team zelf.
 

3. Fouten maken is niet erg

Natuurlijk worden er weleens fouten gemaakt, dat hoort erbij in het leven. Sterker nog: van fouten maken leer je juist hoe het beter moet. Je hele team kan daarvan profiteren, als je maar vaak met ze evalueert. Laat ze zelf achterhalen wat er nou precies misging, en wat de beste oplossing is.
 

4. Testen, testen, testen

Want daarmee kom je erachter hoe het beter kan. En krijg je antwoorden op vragen als: Wat voor mensen heeft het team nodig? Welke structuur werpt de meeste vruchten af?
 

En wat houdt holacratie dan in?

Holacratie is kort gezegd een manier van Agile organiseren, met een specifieke benadering voor taakverdeling, hirarchie, besluitvorming en zelfsturende teams. Geen beslissingsbevoegdheid aan de top, maar op de werkvloer, waardoor nieuwe ideen en oplossingen veel sneller aandacht krijgen. Je maakt je organisatie leniger!

Ook is er geen sprake van functieprofielen, maar van flexibele rollen die op dat moment nodig zijn. En dat is wel zo fijn, aangezien er geregeld veranderingen plaatsvinden binnen reisbedrijven. Misschien denk je nu: dat worden alleen maar eilandjes die alleen opereren. Maar door het hogere gemeenschappelijke doel van de gehele organisatie, is dit niet het geval. Holacratie kent dus veel voordelen. Misschien is flexibiliteit hier wel de belangrijkste van, want een reisbedrijf kan hiermee veel sneller reageren op veranderingen, problemen en kansen. Niet iedere zelfsturende organisatie past ook het principe holacratie toe.

Gratis te volgen in de hele maand april: het webinar Zelfsturing en Holacratie

Is er in jouw reisorganisatie ook behoefte aan (het verbeteren van) zelfsturende of  zelforganiserende teams? Bekijk dan zeker het gratis webinar Zelfsturing en Holacratie op www.travelcollege.nl. Je leert in dit webinar de voordelen, maar ook de nadelen kennen van deze werkvormen. Let wel: dit webinar is alleen in de maand april te volgen.

Travel College biedt trouwens nog veel meer interessante e-learnings, helemaal gratis voor alle medewerkers in de reisbranche. Registreren is heel gemakkelijk, zodat je snel kunt starten met het ontwikkelen van jezelf.

Bronnen: Agile Scrum Group, Beste Business Events

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.