Zeven tips om een nieuwe collega te vinden die cht bij je team past

Je team is ontzettend goed op elkaar ingespeeld en de werknemers weten wat ze aan elkaar hebben. Maar er komt misschien een dag dat jullie versterking nodig hebben en op zoek gaan naar een nieuwe collega. Hoe zorg je ervoor dat je een persoon kiest die goed bij het team past en een waardevolle aanvulling is? We geven je zeven tips:

1. Wat heeft je team nodig?
Denk goed na over wat je team nou echt nodig heeft. Zoek je vervanging voor een medewerker die weggaat? Of hebben jullie eigenlijk wel behoefte aan extra skills? Wat worden de taken en doelen voor jullie nieuwe collega, en welke vaardigheden heeft hij of zij daar minimaal voor nodig? Zoek niet naar iemand die 100% over alle wensen beschikt, want dat kan nog een hele zoektocht worden. Wanneer je een persoon vindt die sterk is in je belangrijkste punten, dan kan diegene zich op het gebied van andere gewenste vaardigheden nog ontwikkelen.
 
2. Samen op zoek naar aanvulling
Waar zijn je huidige teamleden goed in, en waar zijn nog wat ‘gaten te vullen’? Om ervoor te zorgen dat je straks echt een aanvulling te pakken hebt, is het belangrijk om je teamleden goed te kennen. Wat zijn hun sterke en zwakke punten, en welke vaardigheden worden gemist? Neem hen ook mee in het proces bij het aannemen van een nieuw teamlid. Brainstorm met elkaar wat er momenteel wel en niet goed gaat, zodat je samen kunt bepalen wat het profiel moet zijn van jullie nieuwe collega.
 
3. Wervende vacature en selectie
Heb je scherp voor ogen waar jullie nieuwe aanwinst aan moet voldoen? Dan kan de zoektocht beginnen. Een goede enthousiaste vacaturetekst is leuk, maar een video maakt het misschien wel nog aantrekkelijker. Vergeet ook niet na te denken of je misschien al iemand kent die aan jouw profiel voldoet. En vraag eens om je heen of mensen nog gegadigden weten. Wanneer alle reacties binnen zijn, is het maken van een selectie aan de beurt. En dat kan best een uitdaging zijn.
 
4. Betrek je team in de gesprekken
Na de selectie is het tijd voor de sollicitatiegesprekken. Betrek ook je teamleden hierbij. Zker degene die straks veel met de nieuwe collega moet samenwerken. Laat hem of haar dan ook aanwezig zijn bij een gesprek. Wanneer de sfeer binnen het team goed is, dan zal de rest erop vertrouwen dat het teamlid een goede keuze maakt wie het beste erbij kan komen.
 
5. Vragen over gedrag
Het zal je niet verbazen dat goede vragen tijdens het sollicitatiegesprek hartstikke belangrijk zijn. Onder andere over gedrag, want zo kun je meer te weten komen over de praktijk. Hoe gaat je sollicitant bijvoorbeeld om met stressvolle situaties, zoals een harde deadline moeten halen terwijl er nog ontevredenheid heerst over de ideen? Of hoe houdt hij of zij de klant blij in een vervelende situatie op reis? Houd daarbij in je achterhoofd welke antwoorden je het liefst wilt horen. Zo weet je des te sneller of je de juiste persoon tegenover je hebt. Leg ook gerust een vraagstuk voor waar hij of zij straks mee te maken zal krijgen. Uit de manier van aanpak kom je meteen meer te weten over de culturele fit.
 
6. Wat vindt je sollicitant belangrijk?
Ook niet vergeten: erachter komen wat je sollicitant belangrijk vindt. Als dat vrijheid en flexibiliteit is, terwijl jullie team houdt van vaste werktijden voor optimale samenwerking, dan kan dit een lastig puntje zijn. Wees open over jullie bedrijfscultuur, zodat de sollicitant ook voor zichzelf kan bepalen of jullie een match zijn.
 
7. Neem de tijd
Een nieuwe collega vinden die perfect binnen je team past, kost nu eenmaal tijd. Pas op voor de valkuil om door tijdsdruk dan maar iemand uit de organisatie erbij te zetten ‘die nog wel wat tijd over heeft’. Het kan zomaar leiden tot veel onderlinge irritaties, met een slechte output tot gevolg. Laat je dus niet opjagen. Besteed genoeg aandacht aan het vinden van die ene parel die jullie naar een hoger niveau zal tillen. De cht goede mensen zijn vaak lastig te krijgen, omdat ze weten wat ze kunnen en niet meteen ja zullen zeggen. De moet je hebben.
 
Volgens Frankwatching heb je een topteamlid te pakken als je de volgende vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden:

  • Heeft iemand de juiste kennis en deskundigheid?
  • Is iemand aanvullend op je team?
  • Gaat hij/zij het team sterker maken?
  • Heeft iemand een ‘ik fix het wel’ mentaliteit?
  • Past iemand in de bedrijfscultuur en past hij/zij bij de waarden?

We wensen je veel succes met het vinden van je nieuwe collega!
 
Bronnen:
Frankwatching
Managementsupport

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.