Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Zeven tips om te solliciteren naast je baan

10 apr 2019

Je bent toe aan een nieuwe baan. Misschien omdat je geen uitdaging meer vindt op je huidige werk, of omdat het niet meer zo botert tussen jou en je collega’s. Tijd om uit te kijken naar vacatures dus, en wat sollicitatiebrieven de deur uit te gooien. Gelukkig biedt de reisbranche een grote diversiteit aan kansen. Word je uitgenodigd voor een gesprek? Dan breekt er een spannende tijd aan. Niet alleen omdat je je van je allerbeste kant moet laten zien, maar ook omdat je wilt blijven presteren in je huidige functie. 
 
Wellicht heb je een hele relaxte werkgever waar je open en eerlijk aan kunt vertellen dat je toe bent aan iets anders. Zonder dat je met scheve ogen wordt aangekeken. Dat zou mooi zijn, want het is begrijpelijk dat als je een goede verstandverhouding met elkaar hebt, je dit graag zo wilt houden. Want als hij of zij er stiekem achter komt, dan kan dit het vertrouwen schaden. En dat komt je reputatie ook niet ten goede.


 
Maar aan de andere kant: het kan natuurlijk ook zo zijn dat wanneer je vertelt weg te willen gaan, je manager en collega’s dingen voor je gaan verzwijgen. Of dat ze het idee hebben dat je er met je pet naar gaat gooien, omdat je toch weggaat. En dan zul je net zien dat de sollicitaties niet verlopen zoals je had gehoopt, en je het komende jaar nog op je huidige werkplek zit. Dus, we begrijpen het maar al te goed als je de zoektocht naar een nieuwe baan liever nog even voor jezelf wilt houden. Maar hoe? Als je elke week naar de tandarts moet, dan gaat dat natuurlijk ook opvallen. Met deze tips gaat het je een stuk gemakkelijker af.
 

1. Werk je LinkedIn profiel ruimschoots van tevoren bij

Wanneer je een nieuwe baan zoekt, is het erg raadzaam om te zorgen dat je online profielen helemaal up-to-date zijn. Met name LinkedIn, wat voor recruiters d plek is om geschikte kandidaten te vinden. Zorg ervoor dat je profiel al ruimschoots van tevoren is bijgewerkt. Doe je dit pas op het moment dat je echt gaat solliciteren, dan kan het opvallen dat je ineens wat wijzigingen hebt aangebracht. Bij je werkgever zou er dan al een alarmbelletje af kunnen gaan.
 

2. Kleed je ‘normaal’ aan

Draag je normaal gesproken altijd een T-shirt of een relaxte spijkerbroek, en is het de bedoeling dat je formeel gekleed gaat naar je sollicitatiegesprek? Dat voelt vast als een uitdaging. We raden je sterk af om ineens heel netjes gekleed op je werk te verschijnen, want dan verschijnen er vraagtekens boven ieders hoofd. Beter is het om je tussendoor ergens te verkleden. Kun je niet eerst langs huis? Neem je nette kleding dan mee en probeer je ergens anders om te kleden. Wat je ook gewoon kunt doen, is je situatie voorleggen aan je gesprekspartner. Die zal er vast begrip voor kunnen opbrengen.
 

3. Plan je gesprek buiten werktijd

De ene week moet je eerder weg naar de tandarts, en de week erop ben je wat later omdat je nog even langs de huisarts moet. Komt dit ineens geregeld voor, terwijl je eigenlijk nooit weg bent? Dan gaat dat op een gegeven moment opvallen. Mocht het mogelijk zijn, plan je sollicitatiegesprek dan voor of na je werktijd.

4. Vertrouwelijk behandelen

De wereld in de reisbranche is klein. Mocht je huidige werkgever niets weten van je sollicitatiejacht, dan is het aan te raden om direct bij je eerste contact met het bedrijf waar je solliciteert, dit kenbaar te maken. Vraag of ze je sollicitatie vertrouwelijk willen behandelen, omdat je huidige werkgever nog van niks weet.
 

5. Blijf positief over je huidige werk

Ook al heb je inmiddels nog zo’n hekel aan je manager, of vind je het salaris en de voorwaarden beneden alle peil: praat nooit negatief over je huidige werkgever. Waarom niet? Omdat dat ook iets over jou zegt. Je gesprekspartner zou het gevoel kunnen krijgen dat je in de toekomst ook dit soort uitlatingen kunt doen over zijn of haar bedrijf. En dat willen ze natuurlijk niet. Zeg dus gewoon dat je zin hebt in een nieuwe uitdaging, waarbij je je kennis en vaardigheden nog meer kunt ontwikkelen.
 

6. Referenties opvragen

Dit is een lastige: je potentile werkgever wilt natuurlijk een referentie opvragen bij je huidige werkgever, omdat dat je meest recente werkervaring is. Maar jij wilt natuurlijk liever niet dat je manager hierdoor meteen weet dat je aan het solliciteren bent naar een nieuwe baan. Wees hier meteen duidelijk over naar je gesprekspartner. Verzwijg je dat je huidige werkgever van niets weet, dan loop je het risico dat hij of zij toch wordt gebeld.
 

7. Blijf presteren zoals je werkgever van je is gewend

Ook al zit je met je hoofd al bij die nieuwe baan die je zo graag wilt, blijf gefocust op je huidige werk! Voor je het weet duurt het bemachtigen van een andere job veel langer dan je had gedacht, terwijl je je werkdrive al bent verloren. En dat is voor alle partijen niet prettig. Niet voor je manager, die merkt dat je minder presteert. En ook niet voor jou, omdat je minder energie uit je dagelijkse werk haalt dan eerder het geval was. Zorg dus dat je er elke dag weer een uitdaging van maakt om je werk zo goed mogelijk te doen.


 
Je leest het al, een spannende tijd! Waarbij je goed voorbereid op je sollicitatiegesprek moet zijn en niks kunt laten merken op je huidige werk. Kun je nog wel wat tips gebruiken op het gebied van solliciteren? Bekijk dan zeker onze eerder geschreven artikelen daarover. Veel succes!

Bron: Wetalent

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.