Zitten is het nieuwe roken

27 mrt 2019

Een uur zitten, is vijf minuten eerder dood. Dat klinkt overdreven, maar het is de harde waarheid. Een gestrest en zittend leven heeft slechte invloed op de stofwisseling en verhoogt de risico’s op hart en vaatziekten. Zitten is het nieuwe roken.

Bewegingswetenschappers van het VU medisch centrum in Amsterdam stellen zelfs dat duizenden Nederlanders per jaar sterven aan de directe gevolgen van het te veel zitten tijdens het werk en in de vrije tijd. En uit onderzoek onder 28.000 Europeanen blijkt dat de Nederlanders het meeste aantal uren per dag op een stoel of op de bank door: gemiddeld 9,6 uur. 

En uit onderzoek van Monsterboard.nl onder meer dan 12.000 Nederlanders blijkt dat bijna 60% van de Nederlanders denken tijdens het sporten aan hun werk en komen al rennend, fietsend of fitnessend op nieuwe ideen. Sporters blijken significant meer tevreden met hun baan dan niet-sportende medewerkers en ze zijn minder vaak ziek. Sporten als stimulans is daarnaast een weinig gebruikte, maar graag geziene secundaire arbeidsvoorwaarde.

Heb je een zittend beroep? Dan is het dus ng belangrijker om op de bewegende tour te gaan, want ‘Zitten is het nieuwe roken’ wordt er weleens gezegd. Maar voordat je het weet is het weer een paar uur later. En ondertussen zat je vrijwel stil. Niet goed, maar de agenda is vol. Gelukkig kan beweging tijdens je werk ook, net als een gezond tussendoortje. Deze 8 tips helpen je op weg.

1. Beweeg waar het kan

En daar kun je meteen de dag mee beginnen. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk. Veel te ver weg? Stap dan eens een halte eerder uit de bus, zodat je nog een stukje kunt lopen. Nog zo eentje: neem de trap in plaats van de lift. Alle beetjes helpen!2. Maak persoonlijk contact met collega's

Loop eens naar je collega’s in plaats van een mail te sturen.  Contact met collega’s blijkt je ook nog eens gelukkiger te maken.
 

3. Parkeer je auto wat verder weg

Ga je met de auto naar het werk? Parkeer dan een paar straten verderop zodat je elke dag toch wat extra beweegt zonder er al te veel tijd aan kwijt te zijn.

4. Haal wat vaker koffie voor jezelf

Dit klinkt niet echt collegiaal. Maar wanneer iedereen op kantoor haar of zijn eigen koffie haalt, wordt er door iedereen meer gelopen. Gebruik ook een kleinere beker of glas zodat je vaker moet lopen om hem te vullen.

5. Ga eens staan achter je bureau

Met een zit-stabureau kun je voorkomen dat je te lang achter je bureau zit. Let er wel op dat je op tijd weer gaat zitten, doe dat zodra je merkt dat je begint te leunen. Heb je geen zit-stabureau ? Probeer eens met je collega's staand te vergaderen. Dat helpt ook om je bovenbeenspieren te trainen. 

6. Doe workouts achter je bureau

Google eens op ‘workouts achter bureau’ en je vindt handige oefeningen die je onopvallend kunt doen.

7. Haal regelmatig een frisse neus

Op naar buiten dus! Om even een rondje te lopen of ergens een broodje te halen. Goed voor de beweging, en van verse zuurstof krijg je ook nog eens nieuwe energie.

8. Loop even weg als je moet bellen

Vaak hoef je niet achter je bureau te zijn om een telefoongesprek te voeren. Sta dus even op en loop weg als je gaat bellen. Dit is ook fijner voor je collega’s, zo hoeven ze niet alle gesprekken te horen.

Zit je lekker? Doe de zitcheck!

Wij Nederlanders zijn kampioen van Europa! Ja, kampioen zitten. Gemiddeld zitten we wel 8,5 uur per dag! Hoe zit dat bij u? Binnen 1,5 minuut weet u het. Doe de test en sta op.

Met een beetje geluk vindt je werkgever jouw gezondheid net zo belangrijk als jijzelf, en worden je nog veel meer opties aangeboden om gezond te blijven op je werkplek. Zoals een doucheruimte zodat je tijdens de pauze even kunt gaan hardlopen, of een sport abonnement. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je niet de hele dag krom achter je computer zit met je benen over elkaar, want dat bespaart je een hoop gezondheidsklachten. Voor nu n in de toekomst.Bron: Telegraaf, Overduurzameinzetbaarheid, NU.nlzilverenkruis.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.