AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Vervelende collega? 9 tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan!

01 mrt 2023

Vervelende collega’s. Helaas kom je ze overal tegen, óók in de gezellige reiswereld. Je ontkomt er dus niet aan. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. En de ene irriteert je vast wat meer dan de andere. Op zoek gaan naar een andere baan zal niet helpen, want ook daar tref je dit soort collega’s aan. De hamvraag is: hoe ga je hiermee om? We geven je negen tips om je op weg te helpen.

vervelendecollega

1. Blijf kalm

Laat je niet gek maken. Je geduld verliezen en de ander opjagen is meestal niet de beste manier om samen te werken. Tenzij je weet dat boosheid dé manier is om je collega in actie te laten komen, is het beter om rustig te blijven. Want dan kom je over als iemand die alles onder controle heeft, en mede daardoor meer respect krijgt. Ga maar bij jezelf na: werk je liever met iemand die overwegend kalm is of met iemand die altijd op ‘ontploffen’ staat? Wanneer de betreffende collega ziet dat je kalm blijft ondanks de situatie, zul je meer aandacht trekken.

2. Begrijp de onderliggende reden

In de meeste gevallen geldt: niemand doet moeilijk om het moeilijk doen. Zelfs al lijkt dat soms wel zo. Vaak is er sprake van een onderliggende oorzaak die ervoor zorgt om op een bepaalde (irritante) manier te handelen. Probeer achter die reden te komen: Waarom doet je collega zo? Wat houdt hem/haar tegen om met jou samen te werken? Hoe kun je helpen om aan zijn/haar behoeften te voldoen en de situatie op te lossen?

3. Vraag je omgeving naar hun perspectief

Grote kans dat je collega's en vrienden op de een of andere manier soortgelijke situaties hebben meegemaakt. Wellicht zullen ze jouw probleem vanuit een andere invalshoek zien en je een andere kijk geven op de situatie. Dus: bel ze op, deel je verhaal en luister naar wat ze te zeggen hebben. Wie weet zit er een gouden advies tussen.

4. Laat je collega weten waarom je iets doet

Vertel wat je bedoelingen zijn achter wat je aan het doen bent. Door hem/haar in te lichten over de reden achter je acties, kan hij/zij zich inleven in jouw situatie. En is de kans groter dat hij/zij meegaat in jouw werkwijze.

5. Bouw een ‘relatie’ op

Door al het mailen, whatsappen en skypen wordt werken soms een onpersoonlijk proces. Maak eens écht contact met die vervelende collega, op persoonlijk niveau. Ga samen lunchen, leer elkaar kennen als mensen en niet als collega's. Zo kom je meer te weten over hobby's, familie en het leven. Wellicht speelt er zich wel iets vervelends af in de privésfeer, waardoor je collega vaak negatief gedrag vertoont.

6. Behandel je collega met respect

Niemand vindt het leuk om behandeld te worden alsof hij dom of onbekwaam is. Als je je collega oneerbiedig gaat behandelen, is het niet verwonderlijk als hij/zij jou ook op dezelfde manier behandelt. Onthoud de gouden regel: "wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

7. Focus op de oplossing

Soms word je zomaar in de ellende gegooid. Je moeilijke collega's leveren niet het werk af dat ze hadden beloofd, of houden jou ten onrechte verantwoordelijk voor iets dat je niet hebt gedaan. Wat het ook is, erken dat de situatie zich al heeft voorgedaan. In plaats van boos te zijn op iets dat je niet kunt veranderen, concentreer je je op de stappen die je kunt nemen om jezelf vooruit te helpen in de situatie.

8. Negeren

Als je alles hierboven al hebt geprobeerd en je collega gaat gewoon door met zijn vervelende gedrag, dan is de beste manier: negeren. Je hebt tenslotte alles gedaan wat je kunt binnen je mogelijkheden. Heb alleen contact als dat echt nodig is. Dit is natuurlijk niet haalbaar in gevallen waarin hij een cruciale rol speelt in jouw werk - wat ons naar onze laatste tip leidt.

9. Escaleren naar een hoger niveau

Wanneer bovenstaande tips niet helpen, breng dan je leidinggevende op de hoogte van de situatie. Soms is dit helaas de enige manier om iemand in beweging te krijgen - via de top-downbenadering - vooral in bureaucratische organisaties. Pas op dat je deze mogelijkheid niet altijd gebruikt, want je wilt natuurlijk niet dat je manager denkt dat je niet in staat bent om je eigen problemen aan te pakken.

Een vervelende collega heeft soms ook positieve kanten. Zo leer jij je grenzen kennen en deze aan te geven. Ook kun je bij jezelf te raden gaan waarom die collega je zo irriteert: doet hij misschien iets waar ook jouw zwakke punt ligt? Realiseer je ook dat iedereen anders is. Dat biedt jou weer een mooie uitdaging hoe je het beste met verschillende type mensen kunt omgaan.

Bron: businessinsider.com, nationalevacaturebank.nl

We hebben in een ander artikel de 10 meest voorkomende types vervelende collega's voor je op een rijtje gezet.

Lees meer
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.