AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Een goede werk/privé balans

Je hebt een goede balans als je werk goed samen gaat met je privéleven. Hierdoor kan je genieten van je privétijd en met plezier en ontspannen je werk doen. Die balans kan verstoord raken als je op je werk erg drukt bent of als er thuis iets aan de hand is wat veel energie vraagt. Wanneer er geen goed evenwicht meer is dan komt er een disbalans.

Hoe kan je zorgdragen voor een goede werk/privé balans?

Lange dagen werken, leuke dingen doen met het gezin, twee keer per week sporten én een druk sociaal leven. Er zijn veel ballen die in de lucht gehouden moeten worden. Soms gaat het niet altijd even samen.

De verhouding tussen werk en privé kan niet altijd in balans zijn. Er zullen altijd periodes zijn waarin er meer aandacht moet zijn voor het een of ander, denk daarbij aan een verhuizing, zwangerschap of bijvoorbeeld (tijdelijk) zorgen voor iemand uit je omgeving.

Het is van belang om op deze momenten keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Niet alles kan even perfect gaan. Maak keuzes, concentreer je daarop en accepteer dat andere iets minder belangrijke zaken even minder perfect verlopen. Goed is vaak ook goed genoeg. Door kritisch te kijken naar hoe je met jouw tijd omgaat, zowel op kantoor als daarbuiten, en hier aanpassingen in maakt, kan je de balans herstellen.

Zeker in de huidige tijd waarbij het hybride werken een nieuwe vorm van werken is kan het een extra uitdaging zijn. De valkuil is dat je lastiger je werk kan loslaten en (te) lang blijft doorwerken.

Een disbalans in werk en privé kan stress veroorzaken. Wanneer je stress ervaart zijn er verschillende manieren om hier mee om te gaan. Om je te helpen een betere balans te vinden, staat er op Travel College een webinar “Balans tussen werk & thuis". Hier leer je hoe je afstand kan nemen van negatieve gedachten en worden praktische handvaten gegeven voor meer balans.

Hybride werken - lees meer

Werk en zorgen voor een familielid

Langdurig zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit jouw omgeving kan zorgen voor een disbalans in je werk/privé balans. Reiswerk heeft een handleiding Mantelzorg samengesteld om de combinatie werk en mantelzorg bespreekbaar te maken. Met als doel minder uitval door overbelasting bij mantelzorgers.

Mantelzorg - lees meer

Financiële zorgen

Schulden vormen een groeiend probleem in onze samenleving. Toch zijn geldproblemen vaak helaas nog steeds taboe. Het hebben van geldproblemen en financiële zorgen brengt ook een ook een grote mate van stress met zich mee.
Je bent het niet verplicht maar het is aan te raden om je financiële zorgen bespreekbaar te maken. Dit kan bij jouw leidinggevende, HR of iemand anders die je vertrouwt en waar je je prettig bij voelt.

Daarnaast zijn er verschillende instanties waar je terecht kan voor hulp. Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. In samenwerking met het NVVK, de brancheorganisatie voor professionele schuldhulpverlening en sociale kredietverlening in Nederland, hebben zij de website www.zelfjeschuldenregelen.nl opgezet.

Via deze website kan je zelf een beter inzicht krijgen in hoe jouw situatie nu is. Bovendien vind je hier een stappenplan, waarmee je een overzicht van jouw schulden kan opstellen en een betaalplan opstellen.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.