Stress voor je sollicitatiegesprek? Zo ga je die te lijf!

Je hebt gesolliciteerd voor je droombaan n je mag op gesprek komen! Een en al euforie, maar de dag komt steeds dichterbij en je voelt je nu al gespannen. Helemaal niet gek, want je moet en zal die baan bemachtigen.

Adrenaline zorgt er juist voor dat je extra scherp bent, maar wanneer er echt sprake is van stress, en je bang bent dat je je zenuwen niet onder bedwang kunt houden, dan is er werk aan de winkel! Want je wilt de kans op die baan hier natuurlijk niet door laten verpesten. We helpen je met 7 bruikbare tips om jouw stress te verminderen.


 

#1 Oefenen, oefenen, oefenen.

Een van de dingen die spanning kunnen geven, is de onzekerheid hoe het gesprek gaat verlopen en welke vragen je krijgt. Dit kun je deels opvangen door je heel goed in te lezen over het reisbedrijf waar je gaat solliciteren, en zelf alvast wat vragen te bedenken die ze hoogstwaarschijnlijk aan je zullen stellen. Te denken valt aan: Wat spreekt je zo aan in deze vacature? Waarom wil je in de reisbranche werken? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wanneer je hier al antwoorden op formuleert en deze opschrijft, dan geeft dat al een stukje rust. Oefen ze vervolgens hardop zodat ze straks soepel uit je mond rollen.
 

#2 Kom in beweging

Sporten is altijd goed. Niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook voor je geest. Tijdens het bewegen kun je je hoofd leegmaken. De stofjes die vrijkomen zorgen ervoor dat je minder stress ervaart. Voel je de stress toenemen voor je sollicitatiegesprek? Kom in beweging en sport de stress eruit!
 

#3 Rustig ademhalen

Als je gespannen bent, is de kans groter dat je sneller gaat praten en ademhalen. Ineens voel je ook je hart steeds sneller bonken in je keel en ben je zo bezig met jezelf dat je de vraag van je gesprekspartner niet goed hoort. Niet handig. Dus: blijf rustig ademhalen (naar je buik toe) en praat niet te snel. Dan kom je ook een stuk relaxter over.
 

#4 Op tijd naar bed

Als je vermoeid het sollicitatiegesprek in gaat, dan komt dit je focus niet ten goede. Je bent minder scherp en dat geeft ook stress. Zit je vol energie door een (paar) nacht(en) genoeg slaap, dan heb je je gespannen gevoel veel beter onder controle. Op tijd naar bed dus en uitgerust naar jouw sollicitatiegesprek.
 

#5 Van kleding tot reizen

Het is misschien niet alleen het gesprek waar je enorm nerveus voor bent, maar ook van alles daaromheen. Welke kleding trek je aan? Hoe ga je er naartoe? Stopt er een bus in de buurt, of ga je met de auto en staat er misschien file onderweg daarheen? Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op dit soort praktische zaken. Het geeft rust als je op tijd van huis gaat, je goed voelt in de kleding die je draagt en voldoende tijd hebt om je op de dag zelf voor te bereiden. 
 

#6 Positieve gedachten

Wanneer je aan je sollicitatiegesprek denkt, probeer hier dan positief tegenover te staan en druk de negatieve gevoelens weg. Makkelijker gezegd dan gedaan, snappen we. Want stel nou dat je een black-out krijgt of een ander beter is? Kun je niets aan doen, dus probeer het los te laten. Wanneer je je goed voorbereidt, dan heb je er alles aan gedaan wat in je macht ligt!
 

#7 Eet voldoende en gezond

Al krijg je die ochtend geen hap door je keel, probeer toch iets te eten. Straks zit je daar te tollen met een knorrende maag, en dat wil je al helemaal niet. En ook niet onbelangrijk: zorg dat het gezond is, want daar krijg je energie van, in plaats van een vol en moe gevoel. Wist je trouwens dat vitamine C zorgt voor een verlaging van stresshormonen? Fruit is dus ook een echte aanrader.

Dus, maak jezelf niet helemaal gek en pieker niet te veel. We hopen dat je met bovenstaande informatie wat meer ontspannen op je sollicitatiegesprek zal verschijnen. Meer tips nodig? Bekijk dan ook onze artikelen over werken en solliciteren.Bron: Wetalent
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.