Succesvol vloggen: 7 tips voor een goede voorbereiding

Wist je dat vlogs en video’s vandaag de dag beter worden bekeken dan afbeeldingen? Zeker wanneer het om reizen gaat, want dan krijgt de doelgroep meteen een gevoel bij de bestemming. Maar dat vloggen klinkt makkelijker dan het soms is. Want hoe breng je een beetje structuur erin, en hoe voorkom je dat de kijker afhaakt? Een goede voorbereiding is het halve werk. We geven je zeven tips waar je allemaal op kunt letten.
 

1. Waar ga je filmen?

Binnen of buiten? Wanneer je bijvoorbeeld op een van jullie mooie reizen bent en iets wilt vertellen over de omgeving, dan levert dit ongetwijfeld mooie beelden op. Maar ben je wel goed te verstaan? Misschien sta je op het strand en ben je onverstaanbaar door het geruis van de golven. Of ben je op straat met ronkende scooters om je heen. Bedenk dus goed waar je staat en of je goed hoorbaar bent. Licht is trouwens ook een dingetje. Sta je tegen de zon in, dan heb je een heel andere mimiek dan dat deze achter je staat. Maar film je jezelf tegen de zon in, dan kan er weer sprake zijn van overbelichting. Bereid je dus goed voor waar je gaat filmen.
 

2. Ga voor kwaliteit

In ons vorige artikel over zakelijk vloggen las je al dat als je ermee begint, je echt niet meteen allemaal dure apparatuur hoeft aan te schaffen. Eerst maar eens kijken of het vloggen je bevalt, en dan kun je dat altijd nog doen. Ben je goed op weg en wil je hier professioneler mee omgaan? Kies dan bijvoorbeeld voor een vlinderdas microfoon die je aan je kleding vastmaakt. Is je camera op je telefoon niet zo goed? Koop dan een webcam die HD kan filmen.
 

3. Het doel van je vlog

Houd goed in gedachten wat het doel is van jullie vlog. Meer boekingen voor een reis of huurauto? Blijf bij je doel en straal expertise uit. Zorg dat je eindigt met een goede call to action, en vertel je kijkers waar ze meer informatie kunnen vinden over hetgeen je net hebt verteld.
 

4. De Kop-Romp-Staart Methode

Een goede rode draad in je verhaal is heel belangrijk. En spring vooral niet van de hak op de tak. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de Kop-Romp-Staart Methode.
 
Kop
Stel jezelf even kort en bondig voor. Wie ben je, en wat ga je vertellen? Als het een lange vlog wordt, benoem dan kort wat je allemaal gaat delen. Probeer met je inleiding de kijkers enthousiast te krijgen om te blijven kijken.
 
Romp
In dit gedeelte ga je waardevolle informatie delen. Als je je kijker wilt verleiden een reis te boeken, laat ze dan de mooiste highlights zien. Of misschien geef je ze wel een rondleiding door het kantoor, zodat ze een kijkje behind the scenes krijgen bij hun favoriete reisbedrijf.
 
Staart
Een  belangrijke, want nu wil je dat ze een volgende stap gaan zetten: meer informatie lezen of zelfs direct een reis of huurauto boeken. Eindig met een korte samenvatting van waar je vlog over ging, en vertel ze waar ze meer informatie kunnen vinden.
 

5. Houd de aandacht vast

Het zou natuurlijk zonde zijn als mensen halverwege je vlog afhaken. Hoe je dat voorkomt?
  • Maak je video niet te lang, en zorg dat er een goede structuur in zit.
  • Houd je boodschap helder voor ogen en neem de kijker mee in je verhaal.
  • Welke behoefte heeft je kijker? Houd die goed in gedachten.
  • Blijf niet te lang hangen in je voorstelrondje.
 

6. Kijk in de camera

Klinkt simpel, maar gaat nog weleens mis. Om verbinding te maken met je kijkers, is het belangrijk om recht in de camera te kijken, en niet steeds eromheen. Doe van tevoren altijd een testopname om te zien of dit goed gaat.
 

7. Plaatsen op YouTube

Zet je blog vooral ook op YouTube, dan kunnen genteresseerden je makkelijker vinden. Ook een voordeel: dan kun je de video insluiten op je website. Scheelt een hoop opslagruimte.
 
We hopen dat je met bovenstaande tips nog betere vlogs gaat maken. Veel succes (en plezier)!
 
Bron: topgemerkt.nl
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.