Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Tips om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt - Deel 4

24 feb 2020

Vind jij het ook zo lastig om een beeld te vormen van alle mogelijkheden die je hebt na het afronden van je studie? Je bent niet de enige. Tijdens het Travel Talent Event 2020 op de Vakantiebeurs hebben drie reisprofessionals ons meegenomen op hun weg naar waar ze nu staan. Vanuit de ogen van een CEO, Young Professional en een eigen ondernemer van een startup lees je hoe zij dit hebben ervaren. “Gevallen en opgestaan, doorgevochten voor wie ik vandaag ben”, aldus Arjan Kers. De eerste stappen in je carrire na je studie zijn altijd het spannendst.

 

De verschillende loopbanen in het toerisme

Arjan Kers, CEO bij TUI, droomde als klein jongetje van profvoetballen, maar wegens een blessure is het hier nooit van gekomen. Arjan heeft op zijn 20e de keuze gemaakt in het buitenland te gaan wonen, omdat hij het gevoel had dat hij in Nederland niet kon bereiken wat hij wilde. Zijn carrire is er een, zoals hij zelf zegt, van vallen en opstaan geweest.  Het gaat om kansen grijpen als deze langskomen, en dit heeft hem uiteindelijk gebracht tot waar hij nu staat. Zijn reis naar deze functie was niet makkelijk. Na 25 jaar veel in zichzelf genvesteerd te hebben en ervaring te hebben opgedaan is hij ‘op een hele mooie manier’ weer teruggekomen naar Nederland, in zijn huidige functie als directeur van TUI Nederland.
 
Sebastiaan van Kemenade, Young Professional bij KLM, is vroeger redelijk impulsief begonnen op de Rooi Pannen. “Dat was stiekem een van de beste keuzes ooit.” Net zoals velen houdt hij van reizen, en zo ontstond zijn passie voor toerisme. Hierna heeft hij de logische stap gemaakt om te kiezen voor een HBO Toerisme studie aan Breda University. In 2017 ontving Sebastiaan de Reiswerk Talent Award en dit heeft zijn kansen op de arbeidsmarkt een enorme boost gegeven.
 
Hubert Nijmeijer is begonnen met dezelfde droom als Arjan: profvoetballer worden. Maar ook Hubert heeft zijn plek gevonden in de reiswereld. Hij heeft school nooit echt leuk gevonden, maar heeft toch een diploma behaald in accountancy. Vervolgens is hij een aantal jaar accountmanager geweest en momenteel is hij founder van Hi Hi Guide. In 2014 boekte hij een lokale reisgids in Bali en na deze tour vroeg hij zichzelf af: is het niet makkelijker om een lokale gids te boeken via internet? De prijs was namelijk te hoog, hij kon geen review achterlaten en hij kon geen lokale gids boeken op basis van interesse. Dat moest en kon beter, en zo is hij zijn bedrijf Hi Hi Guide begonnen.
 

Hoe ziet een werkdag als reisprofessional eruit?

Arjan wordt enthousiast van mensen die op reis gaan. Verbinding met een bestemming vindt hij belangrijk en dit past hij ook toe in zijn werk. Dit doet hij door zo weinig mogelijk meetings in te plannen, waardoor hij zo zichtbaar mogelijk is voor de organisatie en de medewerkers.
 
Tijdens de deelname aan de Travel Challenge is Sebastiaan naar Marrakesh en Sevilla afgereisd, waar hij zijn netwerk heeft vergroot. Hij was niet bezig met winnen, maar won toch. Hij viel namelijk op vanwege zijn oprechte interesse en belangstelling bij de aanwezige reisprofessionals op het event. Dit heeft hem bij het innovatielab van Transavia gebracht. Inmiddels is hij Test Manager bij KLM. Zijn werkdag bestaat vooral uit meetings met alle partijen om nieuwe ideen zo goed mogelijk uit te voeren. Hij heeft veel vrijheid in zijn planning, als het werk maar op tijd af komt. Dat is belangrijker dan van 9 tot 5 aanwezig zijn.
 
Als eigen ondernemer ziet een dag er nooit hetzelfde uit. Hubert bedenkt marketingcampagnes, is bezig om influencers aan te trekken en benadert travelbloggers voor een eventuele samenwerking. Maar ook taken zoals de administratie horen erbij. Creativiteit is belangrijk in zijn functie en als deze even wegebt, staat er voor het hele team bier en pizza klaar om de creativiteit weer op te hogen. “We zijn een kleine speedboot die goed kan manoeuvreren”, aldus Hubert. Hiermee bedoelt hij dat ze proberen, fouten maken en weer verdergaan.
 
Waar wordt op gelet bij een sollicitatie?
“Ik ben een ´jochie’ van 24 en ik wil wel serieus genomen worden.” Sebastiaan denkt dan ook goed na over welke schoenen hij aantrekt naar zijn werk. Als reactie daarop vertelt Arjan, op sneakers,  dat wanneer er sollicitanten over de vloer komen, hij de motivatie het meest belangrijk vindt. “Iedereen heeft talent en dat kun je op verschillende manieren toepassen.” Opleiding vindt Arjan niet heel belangrijk, je moet vooral veel ambitie hebben.
 
Dat blijkt ook uit het verhaal van Sebastiaan. Ondanks dat hij geen ervaring had in IT, is hij aangenomen om zijn motivatie en realiseert hij zich dat dit belangrijk is. Zijn motivatie en leergierigheid hebben hem uiteindelijk gebracht bij KLM en zoals hij zelf zegt: “Het blauwgevoel bestaat echt.”
 

De 5 ultieme tips voor de start van jouw carrire

 • Een groot netwerk zorgt voor de juiste contacten.
 • Motivatie is ontzettend belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan je diploma.
 • Straal passie uit en wees enthousiast.
 • Laat zien dat je leergierig bent.
 • Durf fouten te maken en leer hiervan.
 • Deze drie mannen hebben via hun eigen weg een plek in de reiswereld gevonden. Zo zie je maar: er leiden meer wegen naar Rome.

  Benieuwd naar de sollicitatietips van CEO Eppo Steenhuisen, Valborg Korthals Altes van start-up Via Ella en Young Professional Luuk Beekman? Je leest ze in deel 3.

  cta

  Niet gevonden wat je zocht?

  We helpen je graag verder

  Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.