Tips om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt - Deel 6

03 mrt 2020

Vijf waardevolle adviezen: van ervaring opdoen tot initiatief nemen

Volg je een MBO, HBO of WO studie en wil je graag carrire maken in het toerisme? Tijdens het Talent Travel Event op de Vakantiebeurs 2020 waren vier professionals uit het toeristische werkveld aanwezig, die na hun studie de arbeidsmarkt succesvol hebben betreden. Elske Doets (CEO van Doets Reizen), Lotus van Cooten (winnares Travel Challenge 2019), Nick de Werd (stagiair KLM) en Veerle Witte (CEO van Travel Diaries) namen de studenten mee in hun carrireverloop en beantwoordden vragen van de aankomende young professionals. We hebben hun adviezen op een rijtje gezet, die je vast en zeker zullen helpen bij je toekomstige carrire in het toerisme.


Generaliseren alvorens te specialiseren

Een studie biedt jou de uitgelezen kans om ervaring op te doen in de toerismebranche, en draagt bij aan jouw carrirekeuze binnen deze sector. Door middel van een stage kun je inspiratie opdoen om erachter te komen wat je wel en niet leuk vindt. Hierdoor kun je volgens Nick de Werd, momenteel zelf bezig met zijn stage bij KLM, bedrijven en functies afstrepen. Veerle Witte, de CEO van Travel Diaries, vond het na haar Bachelor en tevens  brede opleiding lastig te bepalen waarmee zij in de branche verder wilde gaan. Nadat zij stage had gelopen, werd veel meer duidelijk waar haar interesses lagen. Elske Doets en Lotus van Cooten gaven dan ook aan dat het verstandig is om eerst te generaliseren alvorens te specialiseren. Door de generalisatie kom je in aanmerking met verschillende facetten binnen de toerismebranche, waardoor je een goede selectie kunt maken van de onderdelen die jou het meeste aanspreken. Uiteindelijk kun je de keuze maken om dieper op deze onderdelen in te gaan, door bijvoorbeeld na je studie aan een Master te beginnen. Naast het volgen van een studie, draagt het hebben van een bijbaan ook bij aan het opdoen van ervaringen die later in het bedrijfsleven van pas kunnen komen. Op een gegeven moment kom je er bijvoorbeeld door deze ervaring achter of jouw voorkeur ligt bij een 9-5 baan, of dat ondernemerschap misschien wel meer in jouw bloed zit.

 

Neem initiatief

Bij het opdoen van ervaringen in je carrire binnen het toerisme is het van belang om zelf initiatief te nemen. Zonder initiatief komen deze ervaringen niet tot stand. Door zelf een professional te benaderen, laat je jouw interesse en enthousiasme voor het bedrijf en passie voor de toerismebranche zien. Dit enthousiasme heeft een aanstekelijke werking op degene die je benadert, waardoor je een goede eerste indruk achterlaat. Een organisatie vindt het belangrijk dat jij blij bent met wat je binnen het bedrijf doet. Nog belangrijker is de motivatie die jij hebt om voor het bedrijf te werken. Dit laat je met initiatief nemen zien.

 

Fouten maken mag

Fouten maken hoort er ook bij. Veerle Witte gaf aan dat je fouten niet als falen moet zien, maar als een kans om van te leren. Het is essentieel om na een fout te relativeren en vanaf dat punt verder te kijken om te zorgen dat je het de volgende keer beter kan doen. Fouten brengen je via een omweg naar het uiteindelijke doel dat je voor ogen hebt, maar dan met een ervaring rijker. “Deze fouten vormen jou dan ook naar de ervaringsrijke persoon die je uiteindelijk bent”, aldus Veerle Witte.

 

Durf jezelf te zijn

Voordat je jouw carrire binnen het toerisme van start laat gaan, is het essentieel om te bepalen welke kernwaarden bij jou passen. Het gaat erom wat voor jou van belang is en waar jij achter staat. Zonder deze kernwaarden kun je het niet goed overbrengen naar een ander. Lotus van Cooten is ervan overtuigd dat je kernwaarden met het werk overeen moeten komen om het meeste uit jezelf te kunnen halen. Dit zorgt ervoor dat je blij bent met het werk dat je doet en je jouw enthousiasme naar de buitenwereld uitstraalt. Zoals Elske Doets tijdens de lezing zei: “Heel belangrijk dat je jezelf durft te zijn en mag zijn. Dan kun je pas cht blij worden in het werk dat je gaat doen.

 

Zet een doel, maar ben niet bang om andere paden te bewandelen

Nadat je je studie hebt afgerond, kom je in jouw volgende levensfase terecht: je zet de eerste stap om jouw carrire in de toerismebranche van start te laten gaan. Niet alle professionals in de toerismebranche zijn begonnen met een toeristische opleiding of functie. Je carrire moet ergens beginnen. Vandaar dat je bereid moet zijn om zijpaden te nemen. Het uiteindelijke doel moet je niet uit het oog verliezen, daar werk je vanuit jouw netwerk, het opdoen van ervaringen en initiatief nemen naartoe.
 
Al met al, zie jij voor jezelf een carrire in de toerismebranche? Doe dan al tijdens je studie ervaring op, neem initiatief, maak fouten, durf jezelf te zijn en houd vooral je doel voor ogen.

Benieuwd naar de tips van Steven van der Heijden (CEO van Corendon), Leonie Wunker (marketing manager bij Klooster Reizen) en Marjon Kaper (Directeur Vrijetijdsbestedingen en Vakanties bij ANWB)? Je leest ze in deel 5!
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.