Vijf tips om creatief te denken

06 jan 2020

Medewerkers met een creatief brein zijn ontzettend waardevol voor reisbedrijven, want dat betekent: vernieuwing en innovatie. Maar lang niet iedereen kan even goed outside the box denken. Dat heeft overigens niets te maken met IQ, het is namelijk gedeeltelijk genetisch bepaald. Ben je daar niet mee geboren? Geen nood, want ook jj kunt creatief denken. We geven je wat handige tips. 

1. Afstand nemen

Je kent het vast wel. Je hebt een probleem en je bent zo druk dat je gewoonweg niet ziet hoe je dit het beste op kunt lossen. ’s Avonds zit je op de fiets naar huis of sta je onder de douche en jahoor: de meest creatieve ideen komen ineens bovendrijven. Dit wordt ook wel psychologische afstand genoemd. Je neemt als het ware even afstand van het probleem. Deze situatie kun je ook creren door te denken: hoe zou een vreemde dit probleem oplossen? 

2. Houd je gelukshormonen op peil

En dan hebben we het over serotonine en dopamine, want daar houdt je creativiteit van. Dus: voorkom stress, want die verlagen deze twee gelukshormonen juist. Als je stress hebt, dan gaat er ook meer energie naar vitale processen, en dat gaat ten koste van je creativiteit. Zorg dat je genoeg pauzes op een dag inlast, zodat je je gedachten een beetje kunt laten gaan.

3. Minder middelen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die met minder middelen zijn opgegroeid, veel creatiever zijn wanneer het gaat om problemen oplossen. Heb je te weinig tijd, geld of expertise voor een project? Grijp dan niet meteen naar middelen, maar laat je creativiteit de vrije loop.

4. Mindmappen

Ook heel goed voor de creativiteit is Mindmappen. Hierbij pak je een groot vel blanco papier, waar je in het midden het centrale onderwerp (of probleem) opschrijft. Koppel hier vervolgens subonderwerpen aan door verschillende takken naar buiten toe te tekenen. Een goede manier om nieuwe ideen te laten bovendrijven.
Meer weten over mindmappen? Lees dan ons artikel "Mindmappen: zo doe je dat". 

5. Oefenen, oefenen, oefenen

En daar hoort falen ook bij. Niet elk briljant idee blijkt de oplossing te zijn, dat is heel normaal. Laat je dus niet tegenhouden door eventuele angsten dat het misschien wel een slecht idee is, en geef je creativiteit volledig de vrije loop. Wie weet op wat voor briljante ingevingen je op een dag komt.
 
Creatief denken verbreed je horizon, en je manager wordt er vast en zeker ook enthousiast van. Het reisbedrijf waar je werkt kan namelijk enorm van profiteren van jouw geniale ingevingen.

 
 
Bronnen: allesoverhr.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.